Η συμπερίληψη και η μηδενική ανοχή της (σκόρπιες σκέψεις του φλεβάρη)

– Πίσω και πέρα απο τον -εξ΄ορισμού- δυσώδη αφρό της επικαιρότητας, η υπόθεση της οικογένειας-κοινότητας παλαιοχριστιανών στην ορεινή κορινθία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συγκεντρώνει πολλά απο τα πλέον δηλητηριώδη χαρακτηριστικά του νέου παραδείγματος. Αντιπαρέρχομαι αρχικά τους οχετούς χυδαιότητας και φθηνού εντυπωσιασμού των μήντια∙ τέτοια είναι η δημοσιογραφία, φθηνή και χυδαία, δε μπορεί να κάνει αλλιώς. Αντιπαρέρχομαι επίσης την υποκρισία και διανοητική αναπηρία των “καθώς-πρέπει” νεο-παραδειγματικών πιστών που ενώ εκθειάζουν τις εναλλακτικές καλλιέργειες και τους φυσικούς τρόπους δόμησης και έχουν ενδεχομένως ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά σε σεμινάρια πέρμακάλτιουρ και δόμησης με κομπ, τώρα που βλέπουν στις οθόνες τους ακριβώς αυτό -σπιτάκια και ξυλόφουρνους απο κομπ- φρίττουν με τις “πρωτόγονες συνθήκες” και τα “λαγούμια”∙ η ανθρώπινη βλακεία είναι πέρα απο απέραντη και κοινότοπη. Όπως κοινότοπη είναι και η κακία∙ επι τω προκειμένω των μπάτσων που μέσω του επονείδιστου μπατσοπροέδρου τους ανατολικής αττικής, λοιδορούν δημόσια και χωρίς κανένα στοιχείο τον πατέρα για αιμομιξία. Να σημειώσω απλά πως έτσι και έμπαιναν τα κανάλια στις κατοικίες διαφόρων γνωστών και φίλων μου οφφ-γκρίντερ, πολλοί εκ των οποίων με παιδιά, για να μην πω για τη δική μου τσαπατσούλικη εκδοχή φυσικής δόμησης και διαμονής στο δάσος, θα υπήρχε πολύ περισσότερο δύσοσμο υλικό φρίκης και αγανάκτησης για τις απαράδεχτες συνθήκες διαβίωσης. Θα προσπεράσω επίσης, πέραν όλης της παραπάνω σκατίλας, την κάθε κρίση για το ποιόν του περιβόητου πατέρα και των μελών της οικογενειάς τους, καθώς και αυτή των δοξασιών τους, ως λίγο-πολύ αδιάφορη. Θα εστιάσω τόσο απο άποψη συγκυρίας όσο και -κυρίως- ουσίας στο πλέον ανατριχιαστικό: την κρατική διαχείριση των παιδιών τους.

Καταρχάς ας δούμε το νομικό πλαίσιο, σ΄ό,τι αφορά την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτή περιλαμβάνει πλέον νήπιο και προνήπιο (ασχολίαστο), δημοτικό και γυμνάσιο. Χοντρικά δηλαδή τις ηλικίες απο τεσσάρων έως και δεκαπέντε. Για τους γονείς που αψηφούν την υποχρεωτικότητα της κρατικής εκπαίδευσης και επιλέγουν την “κατ΄οίκον διδασκαλία”, στην περίπτωση που δε συντρέχουν λόγοι φυσικού ή διανοητικού κολλήματος, προβλεπόταν, μέχρι και το 2019 ένα ετήσιο πρόστιμο 59 ευρώ. Το 2019 μετά την ουσιαστική κατάργηση των πταισμάτων, έπαυσε κάθε δίωξη και συνέχισε να προβλέπεται ανάγκη εξέτασης και αντιστοίχισης με το γνωσιακό επίπεδο που αντιστοιχεί στην ηλικία. Το 2021 σε μια εν κρυπτώ νομοθέτηση και με αφορμή τους περιβόητους αρνητές που προτιμούσαν να μη στείλουν τα παιδιά τους σχολείο απο το να τα υποβάλλουν στα ρίσκα της γενετικής μηχανικής, θεσπίστηκε ως πλημμέλημα που επιφέρει μέχρι και τρία χρόνια φυλάκισης – τα οποία σύμφωνα με το νέο, χουντικής κοπής, ποινικό κώδικα είναι και ενδεχομένως εκτίσιμα τουλάχιστον κατά ένα μέρος της ποινής.

Σε καμία ωστόσο περίπτωση δεν προβλέπεται αρπαγή των παιδιών απο τις κρατικές υπηρεσίες, εξαιτίας πλημμελούς τους εκπαίδευσης. Κι όμως, χωρίς καμία άλλη βάσιμη κατηγορία περί σοβαρής κακοποίησης, έκθεσης σε θανάσιμο κίνδυνο και τα λοιπά, αυτό ακριβώς συμβαίνει: το ένα παιδί κρατείται για την ώρα στο νοσοκομείο παίδων (τμήμα του οποίου κάποια στιγμή μέσα στην πανδημία -σε ένα ανατριχιαστικό συμβολισμό της αλληλοσυμπλήρωσης του υγειονομικού και του κατασταλτικού τομέα-μετατράπηκε σκανδαλωδώς και εντελώς στα μουλωχτά σε αναμορφωτήριο [1]) και τα υπόλοιπα καταζητούνται [2].

Αυτό που δε μπορεί να δικαιολογήσει η εφαρμογή των νόμων, ακόμα και στην πλέον ακραία εκδοχή τους, έρχεται να νομιμοποιήσει η υστερικού τύπου ηθικολογία. “Μα είναι δυνατόν να ζουν παιδιά χωρίς ρεύμα, σε σπίτια απο πηλό αντί για μπετό και γυψοσανίδα, ίσως, θεός φυλάξοι και χωρίς σμαρτφον; Καλά κάνει το κράτος και τους τα παίρνει”. Αυτή η χυδαία και αποβλακωτική προπαγάνδα περί “πρωτόγονων” στην οποία επιδίδονται τόσο τα αριστερά, όσο και τα δεξιά μήντια, θυμίζει ανατριχιαστικά κάθε αποικιακή προπαγάνδα των τελευταίων δυο αιώνων: τα ίδια έλεγε και το νεοσύστατο αμερικάνικο κράτος για τους αυτόχθονες κατοίκους της β.αμερικής, τα ίδια σκεφτόντουσαν οι γερμανοί αποικιοκράτες στη ναμίμπια πριν προβούν στην πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, τα ίδια μονολογούσαν το βράδυ παρέα με εκλεκτούς συνδαιτήμονες οι βέλγοι στο κονγκό αφού είχαν παρουσιάσει μόλις λίγες ώρες πριν στους λιγότερο παραγωγικούς σκλάβους στις φυτείες τους τα κομμένα χέρια των παιδιών τους: όχι τόσο πως δεν πρόκειται για ανθρώπους, αλλά για ανθρώπους εκτός πολιτισμού, για σκέτο βιολογικό υλικό, για ανθρώπινα ζώα, απολίτιστους, με άλλα λόγια ηττημένους που ενδεχομένως να έχουν δικαίωμα στον οίκτο μας, αλλά όχι στο σεβασμό μας.

Είναι επίσης πολύ δύσκολο να αγνοήσει καμία, όσο αποβλακωμένα πιστή των θεσμών και της προόδου και να είναι, τη χρονική συγκυρία. Λίγες μόλις μέρες αφότου η “όχι δεν είναι χούντα” ελληνική κυβέρνηση νομιμοποίησε μέσα σε πολύχρωμα χειροκροτήματα το δικαίωμα στην απόκτηση απογόνων, έστω και τεκνοθετημένων, για όλους τους ανθρώπους, ακόμα και για όσους εκ των πραγμάτων στερούνται τη βιολογική δυνατότητα για κάτι τέτοιο [4], αφαιρεί το ίδιο ακριβώς δικαίωμα απο κάποιους άλλους, στη βάση της μη-συμμόρφωσης με το κυρίαρχο παράδειγμα. Και αυτή η κραυγαλέα αντίφαση οδηγεί αναπόφευκτα σε δυο, μάλλον ενδιαφέρουσες, παρατηρήσεις.

Η πρώτη είναι πως βρισκόμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να πρέπει να συζητήσουμε ποιος τελικά δικαιούται να έχει παιδιά. Έχουν δικαίωμα στην αναπαραγωγή οι παλαιστίνιοι όταν τα παιδιά τους πέραν του ότι θα μεγαλώσουν στη φτώχεια, έχουν και πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή σακατευτούν πριν καν φτάσουν στην εφηβεία; Έχουν τα ελεύθερα ζώα της πόλης δικαίωμα στη γέννα, όταν τα μικρά τους είναι πολύ πιθανό να βρουν ένα βίαιο θάνατο πριν καλά καλά απογαλακτιστούν; Οι φτωχοί; Οι τρελές; Οι ηττημένοι;

Προφανώς και όχι, λέει για παράδειγμα στην συντριπτική του πλειοψηφία το φιλοζωικό κίνημα. Σ΄ό,τι αφορά τα ζώα, τουλάχιστον, αλλά είναι βέβαιο πως αν είχε την απαιτούμενη διανοητική τιμιότητα, το ίδιο θα έλεγε και για τα υπόλοιπα παραδείγματα. Και η ναρκισσιστική ψευδαίσθηση της δυνατότητας καθολικής επιβολής του καλού, που βρίσκεται στον πυρήνα της ψυχοπαθολογίας του, είναι κοινός τόπος στο βομβαρδισμένο ψυχικό τοπίο μεγάλου μέρους των δυτικών πολιτών, ειδικά των προοδευτικών. Δεν πρόκειται φυσικά παρά για ξαναζεσταμένες, ευγονικές μεγαλομανίες που ουσιαστικά δομούνται γύρω από το αφήγημα της παντοδυναμίας της τεχνικής, η οποία μας οδηγεί με ιλλιγγιώδεις ταχύτητες σε μια δευτέρα παρουσία όπου το κακό έχει εξαλειφθεί ολοσχερώς και το καλό με τη μορφή του θριάμβου του τεχνικού έναντι του φυσικού, κυριαρχεί ολοκληρωτικά.

Το υπολογιστικό, χυδαίο βλέμμα του κοινωνικού λειτουργού που μετράει τα τετραγωνικά του σπιτιού σου και αποτιμά την κατάσταση των επίπλων σου, τον αριθμό των ηλεκτρικών συσκευών και το ποιόν της εμφανισής σου για να κρίνει αν είσαι άξια να κρατήσεις την επιμέλεια των παιδιών σου, εκφράζει και επιβάλλει ένα κανονιστικό πλαίσιο αναπαραγωγής. Στο οποίο οι φτωχές, οι αντισυμβατικοί, οι άρρωστοι, οι εκτός παραδείγματος, είναι δύσκολο να χωρέσουν. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κόβιντ, ο μη-εμβολιασμός ήταν βασικός λόγος απώλειας της επιμέλειας σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης.

Σίγουρα, υπάρχουν περιπτώσεις κακοποίησης ή αμέλειας, στις οποίες η θεσμική παρέμβαση είναι απαραίτητη. Και γονείς που στερούνται σε τέτοιο βαθμό τις υλικές και ψυχολογικές συνθήκες ανατροφής ενός παιδιού, που είναι προς το συμφέρον όλων των μερών -των γονέων και του παιδιού- η αλλαγή επιμέλειας (αναδοχή, υιοθεσία κτλ). Αλλά απο αυτή την αντικειμενική ανάγκη προστασίας του παιδιού μέχρι την ντε φάκτο αντικατάσταση των γονέων απο το κράτος σ΄ό,τι αφορά τα πρότυπα ανατροφής των παιδιών, υπάρχει τεράστια απόσταση. Η υστερία των τελευταίων ετών με τους “ανεύθυνους γονείς” που πχ αφήνουν τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο για να κάνουν σύντομα ψώνια στο μάρκετ ή οι αυξανόμενες ποινικές διώξεις γονέων των οποίων τα παιδιά είχαν κάποιο ατύχημα, εδράζονται σ΄αυτήν ακριβώς την προσπάθεια σφετερισμού απο τη μεριά του κράτους των πλαισίων ανατροφής των παιδιών [5].

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ή εμπειρική τεκμηρίωση πως ένα παιδί μιας εύπορης κομφορμιστικής, θρησκευόμενης οικογενείας -που παραμένει το απόλυτο πρότυπο σ΄ό,τι αφορά την επιμέλεια των τέκνων- θα έχει μια πιο “υγιή” και ευτυχισμένη παιδική ηλικία απο αυτό μιας οικογένειας φτωχών, ή αναρχοπάνκ κολλεκτιβιστών. Αλλά ακόμα και να δεχτούμε πως για παράδειγμα το παιδί ανθρώπων με ψυχολογικές, διανοητικές ή σωματικές ιδιαιτερότητες έχει στατιστικά λιγότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένο [6], υπάρχει η οποιαδήποτε λογική βάση στο ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οι εκτός γενικά απο τo δικαίωμα στην αναπαραγωγή και ανατροφή παιδιών; Θέλουμε στ΄αλήθεια να ζήσουμε σε μια κοινωνία ξανθωπών, γαλανόματων, υγιών τεράτων; Χωρίς την παραμικρή ύπαρξη τρέλας, δυστυχίας, αρνητικότητας, αλλόκοτων ιδεών, κινδύνου και αρρώστειας; Και είναι εφικτό κάτι τέτοιο πέραν φυσικά απο τις απόλυτα δυστοπικές ονειρώξεις της γενετικής μηχανικής, της οποίας ο πλέον χρηματοδοτούμενος τομέας, μέχρι και το 2020 και την έλευση των mrna “εμβολίων”, ήταν η τεχνητή αναπαραγωγή;

Αυτά ακριβώς τα ερωτήματα υποτίθεται πως είχαν απαντηθεί άπαξ και δια παντός μετά το β΄παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά η ευγονική ήταν πολύ ισχυρή τάση για να κατακρημνιστεί μαζί με τη συντριβή του ναζισμού. Και τώρα επανέρχεται πιο λυσσασμένη απο ποτέ με αριστερό και πιο συχνά νεο-μαρξιστικό ή νεο-σταλινικό προσωπείο, αναμασώντας τα ίδια ξερατά περί κρατικά εγγυημένης ευτυχίας.

Η δεύτερη παρατήρηση που προκύπτει απο την αντίφαση της χρονικής συγκυρίας του διωγμού των παλαιοχριστιανών και της θέσπισης του καθολικού δικαιώματος στην κατοχή και ανατροφή παιδιών είναι πως το κυρίαρχο σλόγκαν της εποχής μας, η συμπερίληψη, είναι η άλλη όψη του νομίσματος της επίσης κυρίαρχης, μηδενικής ανοχής. Το ένα όχι μόνο συνεπάγεται, αλλά και προυποθέτει, το άλλο. Έχοντας ξεχάσει τo βασικό συστατικό κοινωνικής συνύπαρξης, την ανοχή -tolerance- και προβάλλοντας συντονισμένα σε μια τεραστιαίων διαστάσεων προπαγανδιστική εκστρατεία την βγαλμένη απο εγχειρίδια ολοκληρωτισμού έννοια της πανταχού παρούσας συμπερίληψης -inclusion-, η εποχή μας προσπαθεί να μαντρώσει -με μια ανατριχιαστική προκρούστεια διαδικασία- ολόκληρο τον κόσμο σε μια και μοναδική ενιαία αφήγηση.

Τα συρματοπλέγματα της συμπερίληψης είναι βεβαίως θεμελιωμένα πάνω στα δικαιώματα – όπως τα αντιλαμβάνεται το κυρίαρχο ναρκισσιστικό υποκείμενο της εποχής μας, δηλαδή ως απεριόριστα δικαιώματα πρόσβασης, μ΄άλλα λόγια ως ένα ανερμάτιστο -και τεμπέλικο- εγώ, που απαιτεί ολόκληρος ο κόσμος να συμβαδίζει με τα καπρίτσια του. Δεν θα΄ταν ωραίο σ΄αυτή την απομακρυσμένη παραλία με τα βαθυπράσινα νερά να μπορούν να έρχονται και οικογένειες με τα παιδάκια τους; Γιατί εγώ (όντας φοβική, απαίδευτη με τη ζωή στη φύση και παντελώς κοθώνι σ΄ό,τι αφορά τις φυσικές διεργασίες) να αποκλείομαι απο τις εκδρομές στα άγρια δάση που κάνετε εσύ και η μάτσο, προνομιούχα παρέα σου; Εγώ που έχω φοβία με τα σκυλιά γιατί να καταπιέζομαι όταν τα βλέπω να κυκλοφορούν χωρίς λουρί και φίμωτρο; Καταπιέστηκα απο το φρη τέκνο πάρτυ που έγινε τις προάλλες γιατί δε φορούσαν μάσκα και εμένα που δε θέλω να κολλήσω αυτό με αποκλείει (μιλάμε για ένα πολιτιστικό συμβάν, ας το πούμε έτσι, τα φρη τέκνο πάρτυ, που μόνο απο την άποψη των ντεσιμπέλ και της ποσότητας ουσιών, αποκλείουν το 99,9% του πληθυσμού – και καλά κάνουν). Εμένα με καταπιέζει να βλέπω γυναίκες με μπούργκες, νοιώθω πως αυτό με αποκλείει. Το επίπεδο ανάλυσης στη συνελευσή σας είναι πολύ εξειδικευμένο και φιλοσοφικό και δε μπορεί να με συμπεριλάβει (παρά τα μεταπτυχιακά μου στο μυθε, ή ίσως ακριβώς εξαιτίας αυτών). Όλα αυτά -κι ακόμα τόσα- έχουν υποστεί τα ίδια τα δύσμοιρα αυτάκια μου.

Φυσικά όλος αυτός ο ad nauseam δικαιωματισμός, δεν οδηγεί στην προσωπική δουλειά για την καταπολέμηση των φοβιών ή στην πνευματική καλλιέργεια, αλλά σε ασφαλτοστρώσεις και χαράξεις δρόμων που θα μετατρέψουν στην πρώην μαγευτική παραλία σε μια μπητσοκόλαση και τα βαθυπράσινα νερά της σε σκατουλί, σε εξολόθρευση των αγρίων ζώων και γενικά μετατροπή των δασών σε πάρκα ιδιωτικής -ακόμα χειρότερα:σδιτ- διαχείρισης, σε ξεδοντιασμένες, ρηχές, συζητήσεις σε συνελεύσεις και σε αυτοπεριορισμό του οτιδήποτε ξεφεύγει απο τη νόρμα.

Υπάρχουν μέρη σ΄αυτό τον κόσμο [7] που η απλή παρουσία σου εκεί συνεπάγεται τον πιθανό αφανισμό σου απο το δηλητήριο κάποιας αράχνης, τα δόντια ενός κροκόδειλου ή το τσίμπημα μιας μέδουσας. Δε χρειάζεται να πας εκεί. Άστα όμως να υπάρχουν. Υπάρχουν πάρτυ που δεν είναι για σένα, μέρη στη φύση επικίνδυνα και δύσβατα, επίπεδα συζητήσεων ακατανόητα. Δεν τρέχει τίποτε. Αν είναι τόσο σημαντικό για σένα, κάτσε να διαβάσεις, να δουλέψεις τον εαυτό σου κτλ και πιθανώς θα μπορέσεις να συμμετάσχεις σε δαύτα. Ειδάλλως δεν τρέχει και τίποτε, οι εμπειρίες αυτού του κόσμου παραμένουν πλούσιες.

Αυτή η απλή, κοινή και λίγο πολύ πανανθρώπινη λογική έχει χαθεί και το μεγαλύτερο κομμάτι της -δυτικής τουλάχιστον- ανθρωπότητας πορεύεται στη ζωή σαν κακομαθημένο τρίχρονο: θεωρεί τον κόσμο ολόκληρο τσιφλίκι του και κληρονομικό του δικαίωμα και τον φθηνό, αδούλευτο και κούφιο εαυτό του σαν το απαύγασμα της δημιουργίας. Απαιτεί την άμεση και απαίδευτη πρόσβαση παντού και όταν ξεμένει με τη φυσική κατάληξη της inclusive εμμονής, δηλαδή με μια ζωή σαν τις διακοπές στα all inclusive κάτεργα των μικρομεσαίων τουριστών, παθαίνει κατάθλιψη.

Live and let live – ζήσε και άσε και τους άλλους να ζήσουν. Ο σύγχρονος υπήκοος στερείται ακόμα και αυτή τη στοιχειώδη αλφαβήτα της ύπαρξης.

Η ολοσχερής καταστροφή της οικογένειας στην ορεινή κορινθία, μέσω της απόλυσης του πατέρα, της αρπαγής των παιδιών και της συντονισμένης εκστρατείας σπίλωσης (έχει κόρη 22 χρονών έγκυο; δεν είναι φως φανάρι πως αυτός τη βίασε;) είναι πιθανώς ένα παράδειγμα και ένα προηγούμενο που σηματοδοτούν και ένα νέο στάδιο της κοινωνίας συμπερίληψης και μηδενικής ανοχής. Την περασμένη βδομάδα η γαλλία πέρασε ένα νέο νόμο “για την ενδυνάμωση του αγώνα ενάντια στις σέκτες και τη βελτίωση της υποστήριξης στα θυματά τους”. [8] Ο όρος σέκτα αν και στερείται ξεκάθαρης νομικής περιγραφής στη γαλλική νομοθεσία, συνήθως χαρακτηρίζει μια ομάδα ανθρώπων με κύριο συστατικό συνοχής είτε μια αντισυμβατική ιδεολογία ή πιο συχνά, μια θρησκευτική, ενάντια στην κυρίαρχη θρησκεία, δοξασία. Με αυτόν το νόμο επιχειρείται όχι μόνο η εκστρατεία εξολόθρευσης κοινοτήτων με αντισυμβατικές θρησκευτικές/οικολογικές/πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά και της κριτικής στην ιατρική υπο το πρίσμα της αντίστασης στην πρόσφατη εκστρατεία κόβιντ. Προβλέπει δηλαδή όχι μόνο πρόστιμα και φυλάκιση για όσους εκφράζουν δημόσιες προτροπές αποφυγής λήψης ενός συγκεκριμένου ιατρικού σκευάσματος (πχ vioxx [9], ή λέμε τώρα mrna εμβολίων), αλλά και την μηντιακή και νομική αντιμετωπισή τους ως σέκτα, δηλαδή ως ένα τσούρμο ημίτρελων κακοποιητών παιδιών. Και δυστυχώς για την οικογένεια της κορινθίας, αποτελούν το ιδανικό υλικό για να χτιστεί πάνω τους ένα νέο παράδειγμα.

– Πρόκειται για ένα κόσμο όχι απλά χωρίς αντιπολίτευση, αλλά με δυσανεξία στην διαφορετικότητα. Ομοιογενή, συμπαγή και απόλυτα θανάσιμο.

Και αν η στοιχειώδη απουσία αντιπολίτευσης στην περίπτωση της ορεινής κορινθίας, με τα περισσότερα αριστερά μέσα τύπου εφσυν και tvxs να ξερνάνε την ίδια προπαγάνδα και ανθρωποφαγία, προκαλεί έκπληξη, στην περίπτωση των τεμπών προκαλεί κυριολεκτικά ανατριχίλα. Θυμάμαι ένα χρόνο πριν όταν έγραφα για το τσιμέντωμα του χώρου του δυστυχήματος με διαδικασίες φαστ τρακ, στηριζόμενος στη μαρτυρία ενός φίλου που το είδε με τα μάτια του, είχα -λίγες ευτυχώς- δεύτερες σκέψεις: μήπως υπερέβαλλε; πως γίνεται και δε γράφει κανένας τίποτε και πουθενά για κάτι τόσο χοντρό; Επι ένα χρόνο, μέχρι οι οικογένειες των θυμάτων να κραυγάσουν τόσο δυνατά και απελπισμένα, που κάποιοι ήχοι διαπεράσουν το πέπλο σιωπής, κανείς, πλην κάποιων εναλλακτικών και “ψεκασμένων” μήντια, δεν έβαλε μερικά ερωτήματα έστω, για κάτι τόσο καταφανώς σκανδαλώδες.

Έχουμε μια σύγκρουση τρένων κατά την οποία αναπτύσσεται τόσο δυσανάλογα μεγάλο θερμικό φορτίο που δημιουργείται θερμικό μανιτάρι και το ένα βαγόνι εξαυλώνεται κυριολεκτικά, μαζί με δεκάδες επιβάτες. Η κυβέρνηση ενώ ακόμα δεν έχει διασαφηνίσει αν τα θύματα είναι 57 ή 110, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να εξαφανίσει κάθε αποδεικτικό στοιχείο ρίχνοντας μπετό όσο δυο στάδια ποδοσφαίρου. Ταυτόγχρονα, στα κανάλια εμφανίζονται απο το πουθενά διάφοροι ειδικοί, οι οποίοι επιδίδονται σε ένα αδιανόητο όργιο μπουρδολογίας, για δήθεν έκρηξη απο έλαια [10] ή απο “ηλεκτρικό τόξο” και δε βρίσκεται κανένας να τους αντικρούσει. Το επονείδιστο δικαστικό σινάφι επιδεικνύει εξωφρενική αδιαφορία και ανοιχτή προσπάθεια συγκάλυψης, φτάνοντας στο σημείο να προτρέπει τις μητέρες των δολοφονημένων παιδιών, “να το ξεπεράσουν”, ή “να ζητήσουν βοήθεια απο την εκκλησία”, υλικό απο κάμερες χάνεται μυστηριωδώς και η όλη αντιπολίτευση στηρίζεται σε μια κριτική της ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Ναι, προφανώς και είναι τεράστιο θέμα η ιδιωτικοποίηση κάτι τόσο σημαντικού, όσο ο σιδηρόδρομος και είναι αδιανόητο να είναι τέτοια η απαξίωση των ζωών μας ώστε να προκαλείται σύγκρουση τρένων σε ένα δίκτυο που ουσιαστικά δεν έχει πλέον να διαχειριστεί παρά μόνο μια γραμμή, το αθήνα-θεσσαλονίκη, ναι, η έλλειψη στοιχειωδών τεχνολογιών ασφαλείας είναι εξωφρενική, αλλά εδώ έχουμε προφανέστατα κάτι ακόμη χειρότερο. Ένα παράνομο φορτίο επαρκώς εκρηκτικό, ώστε να εξαϋλώσει τα μέταλλα ενός ολόκληρου βαγονιού (απο το βαγόνι δεν απέμεινε τίποτε, πλην τμήματος της βάσης του), το οποίο η κυβέρνηση προφανώς γνωρίζει και προσπαθεί απο την πρώτη στιγμή να αποκρύψει τσιμεντώνοντας το σημείο (δεν υπάρχει καμία απολύτως εξήγηση που να μπορεί να δώσει οποιοσδήποτε κυβερνητικός “υπεύθυνος” για το λόγο του να ξοδευτούν τόσοι πόροι, ενέργεια και χρήμα, τη δεύτερη κιόλας μέρα του δυστυχήματος, για το πάκτωμα με χιλιάδες τόνους μπετού μιας τεράστιας περιοχής και ωστόσο κανείς δεν τους έχει κάνει αυτή την απλή ερώτηση) και εξαπολύοντας μια εκστρατεία υποβάθμισης του ανεξήγητου γεγονότος μιας τόσο σφοδρής έκρηξης. Και αυτό που κάνει τα πράγματα κυριολεκτικά τρομακτικά είναι πως σύσσωμες οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις δείχνουν να βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση, αποφεύγοντας κάθε στοιχειώδη κριτική. Μ΄άλλα λόγια αν είναι εξοργιστικό να συγκρούονται δυο τρένα σε ένα εξαιρετικά απλό δίκτυο με τεράστιες απώλειες σε ζωές και αν είναι διπλά εξοργιστικό το ένα εκ των δυο τρένων να κουβαλούσε παράνομο εκρηκτικό υλικό εν γνώση της κυβέρνησης, το να μην ακούγεται απο πουθενά κιχ, το να μπορεί δηλαδή να επιτευχθεί πλήρη μηντιακή συμφωνία, είναι ανατριχιαστικά τρομακτικό.

Τι μπορεί στ΄αλήθεια να προκάλεσε μια τέτοια έκρηξη; Το λαθρεμπόριο καυσίμων θα μπορούσε ίσως να είναι μια απάντηση, απο την άλλη τι το τόσο εκρηκτικό μπορούν να εμπεριέχουν τα καύσιμα και επίσης θα στηνόταν μια τόσο γιγάντια επιχείρηση συγκάλυψης για κάτι τόσο κοινότοπο και με περιορισμένες εκ των πραγμάτων δυνατότητες κερδοφορίας; Και αν πρόκειται για συμβατικά καύσιμα γιατί να πακτωθεί όλος ο χώρος με τσιμέντο;

Πάντως λίγους μήνες πριν τα τέμπη είχε κυκλοφορήσει στα διεθνή μέσα για μια δυο μέρες, πριν θαφτεί εντελώς, η είδηση πως η σερβική κυβέρνηση σταμάτησε στο βελιγράδι ένα τρένο που μετέφερε πολεμικό υλικό, δεν κατάφερα να βρω σε τι ακριβώς μορφή, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο θα κατευθυνόταν μέσω ελλάδας προς σαουδική αραβία και απο εκεί προς ουκρανία. Δε γνωρίζω ποιος ο λόγος να επιχειρηθεί μια τέτοια διαδρομή και ίσως και να μη θυμάμαι καλά κάποιες λεπτομέρειες, πάντως σύμφωνα με τα λιγοστά επίσημα στοιχεία για τα τέμπη, η επίμαχη εμπορική αμαξοστοιχία παρέλαβε βαγόνια που φορτώθηκαν στη βόρεια μακεδονία, στη φυσική διαδρομή που θα ακολουθούσε δηλαδή μια φορτωτική απο σερβία προς ελλάδα.

Ενδεχομένως τα δυο γεγονότα να μη συνδέονται μεταξύ τους και είμαι σίγουρος πως μια σοβαρή δημοσιογραφική δουλειά θα μπορούσε να παράξει μια πολύ πιο συμπαγή και εμπεριστατωμένη ανάλυση – το (τεράστιο) θέμα είναι πως δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια.

– Ενδιαμέσω διαφόρων νομοθετημάτων που υπο την κάλυψη της “προστασίας απο τις ψευδές ειδήσεις” προσπαθούν να επιβάλλουν μια μονοκαλλιέργεια στην ενημέρωση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, επιτυγχάνεται πανευρωπαικά αυτό που κατά τα φαινόμενα η αδιανόητη σαπίλα του δημοσιογραφικού κατεστημένου στην ελλάδα το έχει ήδη επιτύχει αυτοβούλως. Μια κοινωνία απόλυτου ελέγχου, μπηχεβιοριστικής ρύθμισης συμπεριφοράς των υπηκόων, συμπερίληψης και μηδενικής ανοχής στο διαφορετικό.

Ο απόλυτος έλεγχος μπορεί να ορέγεται preemptive καταστολή, αναπαραγωγικό έλεγχο και καθολική ρύθμιση συμπεριφοράς, αλλά οφείλει να ξεκινήσει απο τα βασικά: τον έλεγχο της τροφής. Σ΄αυτό το πεδίο, έχει ήδη δυστυχώς γίνει πολύ και μεθοδική δουλειά απο το ΄80 και μετά, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω δι-ηπειρικών συμφωνιών και ντιρεκτίβων και διαρκών εξαγορών και συγχωνεύσεων αγροχημικών και σποροπαραγωγικών εταιρειών, στο σημείο που πλέον το 95% των καλλιεργειών και της τροφής ελέγχεται απο έξι όλες και όλες εταιρείες, όσο και σε ευρωπαικό, όπου πριμοδοτήθηκε ο κεντρικός έλεγχος των καλλιεργειών και η μετάβαση απο τα μικρά αγροκτήματα στις τεράστιες βιομηχανικές μονάδες φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Απο αυτή την άποψη οι πρόσφατες αγροτικές και κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις, κινούνται σε ένα ήδη ναρκοθετημένο τοπίο. Επί του παρόντος θα κερδίσουν∙ η ΕΕ δεν έχει άλλες άμεσες εναλλακτικές. Σε ένα μικρό ορίζοντα χρόνου ωστόσο τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα: οι τεράστιες επενδύσεις σε αγορά γης, τα όλο και πιο ασφυκτικά νομοθετήματα για τα δικαιώματα στην φυτική και ζωική παραγωγή (σπόροι, ποικιλίες, ράτσες), η απενεχοποιημένη πλέον εισβολή της γενετικής μηχανικής (θα επαναλάβω πως το πρόβλημα με την βιοτεχνολογία στις καλλιέργειες δεν είναι τόσο οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, αλλά η καταστροφή των φυσικών και παραδοσιακών ποικιλιών και η επίτευξη του απόλυτου διατροφικού ελέγχου) και οι προσπάθειες βίαιης αλλαγής του διατροφικού μοντέλου του πληθυσμού, προδιαγράφουν ένα ιδιαιτέρως ζοφερό μέλλον τόσο για αγρότες, όσο και για το γενικό πληθυσμό. Και πλέον τα λιγοστά αναχώματα των δυναμικών κινητοποιήσεων του ΄90 και των αρχών του 21ου αιώνα, ενάντια στη βιοτεχνολογία και στην βιοπειρατία και υφαρπαγή ποικιλιών, έχουν λειανθεί. Οι σχετικά μικροί αγρότες/κτηνοτρόφοι θα είναι σε λίγα χρόνια είδος προς εξαφάνιση (ήδη σε αγγλία, ιρλανδία, ολλανδία, δελεάζονται με επιδοτήσεις ή εξαναγκάζονται με κακουχίες να εγκαταλείψουν τα μικρά αγροκτήματα), το ίδιο και οι παραδοσιακές/φυσικές ποικιλίες δέντρων και καλλιεργήσιμων φυτών. Στα της ελλάδος είναι εδώ και χρόνια κοινή διαπίστωση πως χωρίς επιδοτήσεις η καλλιέργεια γης και ζώων δεν είναι πλέον βιώσιμη. Πόσο μακρυά μπορούν να πάνε οι διεκδικήσεις ενός κλάδου που εξαρτάται απο την κρατική/κοινοτική επιδότηση για να υπάρχει;

Μια αχτίδα φωτώς βρίσκεται στους αγώνες των αγροτών στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα παγκοσμίως, στην ινδία, όπου για μια ακόμη φορά επικρατεί αναβρασμός, αλλά και στις πολιτικές και κινηματικές αγροτικές διεργασίες σε ένα τμήμα της νοτίου αμερικής (το παράδειγμα του μεξικού και του σφυροκοπήματος που δέχεται για την αποφασή του να εξαλείψει τις καλλιέργειες και εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων προιόντων, έχει αρκετό ενδιαφέρον). Και στο παρελθόν το αγροτικό κίνημα της ινδίας έχει επιτύχει λιγοστές μεν, αλλά εξαιρετικά σημαντικές νίκες.

[1] https://www.alfavita.gr/koinonia/400012_nosokomeio-paidon-kataggelies-sok-gia-sexoyaliki-kakopoiisi-7hronoy-kai-13hronis

[2] Εφαρμόζεται δηλαδή το -φάμπιαν- σοσιαλιστικής κοπής ευγονικό μοντέλο της καλιφόρνια (απο το οποίο εμπνεύστηκε το αντίστοιχο ναζιστικό) των αρχών του προηγούμενου αιώνα για την εξάλειψη των “παρίων” (φτωχών, μαυριδερών, εκτός κοινωνίας, διανοητικά ασύμβατων κτλ), τουλάχιστον κατά το ήμισυ, δηλαδή την αρπαγή των παιδιών και τον εγκλεισμό τους σε κρατικά ιδρύματα κακοποίησης. Το έτερον ήμισυ των απανταχού παρών ευγονικών πολιτικών αφορά προφανώς τη στείρωση. Με το συνδυασμό των δυο, στείρωση γονέων και εγκλεισμό των παιδιών σε ιδρύματα, επιτυγχάνθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα ο ολοσχερής αφανισμός της φυλής του ισμαήλ [3] στην ινδιανάπολη και η εξολόθρευση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών φτωχών και απόκληρων στην καλιφόρνια.

[3] Για μια σύντομη ιστορία της φυλής του ισμαήλ και των ευγονικών πολιτικών της αμερικής βλ. και https://diariesofinfection.wordpress.com/2021/04/13/%ce%bf%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%87%cf%81%ce%b5%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7/. Ένα κράτος που μπορεί να σε διατάξει να παραδώσεις τον τετράποδο συντροφό σου για στείρωση, είναι προφανές πως δε θα αργήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο και για τα παιδιά σου.

Έχει ωστόσο ενδιαφέρον να δούμε το κοινό υπόβαθρο όλων των ευγονικών πολιτικών εξάλειψης του Άλλου – με εξαίρεση τους εβραίους στο Γ΄ Ράιχ, στους οποίους εφαρμόστηκε μια εκστρατεία δαιμονοποίησης, όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι που δέχτηκαν στο πετσί τους τα δώρα των ευγονιστών επιστημόνων, λοιδωρήθηκαν πρώτα με κατηγορίες για μικροκλοπές, βασκανία και μαγεία, αντισυμβατική συμπεριφορά, απαράδεχτες συνθήκες διαβίωσης και αντικοινωνικό τρόπο ζωής – για το δικό τους καλό οπότε έπρεπε να εκπολιτιστούν. Αυτές οι κατά βάση αποικιακές πολιτικές οδήγησαν στον “πολιτισμένο” αφανισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως τσιγγάνων και εβραίων, στη δύση και σε μια υπερπολλαπλάσια σφαγή στις αφρικανικές αποικίες. Ένα και βάλε αιώνα μετά οι νέοι ευγονιστές αναμασούν ακριβώς τα ίδια ξερατά.

[4] Προφανώς και είναι δίκαιο να έχουν και τα ομόφυλα ζευγάρια τις ίδιες διεξόδους απόκτησης παιδιού που έχουν και τα ετερόφυλα που στερούνται τη δυνατότητα τεκνοποίησης δηλαδή την υιοθεσία, την τεχνητή γονιμοποίηση και την παρένθετη μητρότητα. Δεδομένου όμως πως η δεξαμενή των προς υιοθεσία παιδιών είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε σχέση με τη ζήτηση και πως η παρένθετη μητρότητα είναι ηθικά και πρακτικά εξαιρετικά προβληματική, τι μένει για τα ομόφυλα ζευγάρια που στερούνται των βιολογικών υποδομών κυοφορίας, όταν έχει ήδη εδραιωθεί ως αναμφισβήτητο το δικαιωμά τους στην απόκτηση τέκνων; Αναπόφευκτα η δημιουργία παιδιών με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής, ένας τομέας στον οποίο έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά χρημάτων.

Δε θέλει επίσης πολύ φαντασία για να διακρίνει κανείς τα διάφορα όχι και τόσο μελλοντικά δυστοπικά σενάρια που έχουν να κάνουν με τον δικαιωματικό ασκό του αιόλου, σ΄ό,τι αφορά την απόκτηση τέκνων. Δεν έχουν φερ΄ειπείν δικαίωμα στη χαρά ενός παιδιού οι υπερήλικες; Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν αρκετές έρευνες αν χρειαστεί που θα καταδεικνύουν πως τα παιδιά μια χαρά μεγαλώνουν και με τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους ως εγγόνια, γιατί όχι και ως τέκνα; Και τι θα σταματήσει τη γενετική μηχανική απο το να κάνει απόσβεση των τεράστιων επενδυσεών της στο προφανές κύριο τάργκετ της, τον γενικό πληθυσμό; Το τεχνικό για να επιβληθεί οφείλει να αφανίσει πρωτίστως το φυσικό – και το κάθε δικαίωμα είναι πλέον μια καμουφλαρισμένη υποχρεωτικότητα.

[5] Το πόσο νοιάζεται βέβαια το κράτος για τα παιδιά φαίνεται ξεκάθαρα απο τη συντονισμένη και καθολική στήριξη στα κυβερνητικά στελέχη ή “φίλους της κυβέρνησης”, όπως πχ ο γεωργιάδης, το κάθαρμα του κολωνού ή ο λιγνάδης, οι οποίοι επι σειρά ετών βίαζαν ανήλικους.

[6] Το αν βέβαια είναι η ευτυχία το απόλυτο ζητούμενο είναι μια άλλη κουβέντα. Και ο παιδόφιλος βιαστής και κυβερνητικός συμβουλάτορας, γεωργιάδης, ευτυχισμένος δείχνει και αυτό το τέρας διανοητικής και συναισθηματικής κενότητας με το όνομα μπακογιάννης, ευτυχισμένος είναι και ακόμα και αυτή η σπατάλη αμινοξέων, που διαχειρίζεται εν λευκώ τις τύχες, ή μάλλον τις ατυχίες, της ελλάδας, μέσα στα χαμόγελα είναι. Θέλουμε στα αλήθεια μια κοινωνία τίγκα σε χαρούμενους γεωργιάδηδες, μπακογιάννηδες και μητσοτάκηδες;

[7] Τα περισσότερα εκ των οποίων στην αυστραλία

[8] https://bitterwinter.org/france-plans-to-make-a-bad-law-worse/

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1779871/

[10] Πετρελαιοπηγή ολόκληρη να βομβαρδίσεις, θερμικό μανιτάρι δεν πρόκειται να προκαλέσεις. Τα έλαια παντός είδους, του πετρελαίου συμπεριλαμβανομένου, είναι βραδύκαυστα και αυτό το γνωρίζει η κάθεμια, γιαυτό και έχουμε σόμπες πετρελαίου και λαδιού και όχι πχ βενζίνης.

17 thoughts on “Η συμπερίληψη και η μηδενική ανοχή της (σκόρπιες σκέψεις του φλεβάρη)

  1. Υπάρχει κάποιο άρθρο για το συμβάν στο Βελιγράδι με το τρένο; Γιατί δεν μπορώ να βρω τίποτα στο web search.

    Like

    1. Όχι, δε θυμάμαι που το είχα διαβάσει γι΄αυτό και δεν το τεκμηριώνω. Πάντως η σερβία έχει ισχυρή πολεμική βιομηχανία και επίσης ισχυρή μαφία – και αν θυμάσαι το αεροπλάνο που έπεσε την περασμένη άνοιξη έξω απο την καβάλα, πάλι πήγαινε όπλα στην ουκρανία μέσω μιας “μη συμβατικής” διαδρομής. https://www.dw.com/en/mystery-plane-crash-were-serbian-weapons-headed-for-ukraine/a-62574069

      Like

      1. Αλλή μια είδηση που πέρασε στα μουλωχτά από τα ελληνικά μίντια και ξεχάστηκε.

        Like

  2. Χαίρετε.
    Εξαιρετικό το κείμενό σου.
    Εξαιρετικά διεισδυτικό και συνάμα περιεκτικό.
    Πιάνει, νομίζω, όλες τις πτυχές της τρομακτικής απειλής που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας: την απειλή του νέου βελούδινου Ολοκληρωτισμού
    (π. Νικόλαος Λουδοβίκος).
    Στο νέο βελούδινο Ολοκληρωτισμό η “Διαφορετικότητα”, η “Ισότητα” και η “Συμπερίληψη” θα είναι Νόμος.
    Ο μόνος Νόμος.
    Όχι ότι είναι άσχημα τα τρία παραπάνω, υπέροχα είναι.
    Αλλά μόνο όταν τα προσφέρει κάποιος οικειοθελώς και με την καρδιά του.
    όχι με το στανιό ή με την απειλή φυλάκισης ή εξόντωσης.
    Συμφωνώ απόλυτα ότι η ενορχηστρωμένη καμπάνια διασυρμού του Μανώλη Καλαϊτζιδάκη είναι ενδεικτικη της νέας “κανονικότητας”: για το τι είναι σωστό να ταΐζουμε τα παιδιά μας, το τι είναι σωστό να τα διδάσκουμε ή το που θα τα βάζουμε να ζήσουν θα παίρνουμε γραμμή από το ναζιστικό έκτρωμα της “κοινωνίας των ειδικών”.
    Και φυσικά η ναζιστική “κοινωνία των ειδικών” μας είπε ότι ένα παιδί δεν επιτρέπεται να ζει σε αχυροκαλύβες γιατί είναι “ανθυγιεινό”.
    Είναι, όμως, απολύτως “υγιεινό” για ένα παιδί να κάνει “εξ αποστάσεως” μάθημα, να φοράει στη μούρη μιά μουτσουνα που δεν το αφήνει να αναπνεύσει, να κάνει 3 (!!) ξένες γλώσσες σε ηλικία 10 ετών, να κάθεται βιδωμένο σε μιά καρέκλα σχολικής αίθουσας επί 6 (!!!) ώρες κάθε μέρα και να όταν επιστρέφει σπίτι να έχει 3 (!!!) “δραστηριότητες”!!
    Κοινώς, την καταστροφή της παιδικότητας, της ξεγνοιασιάς και της τεμπελιάς τη λέμε πια “υγεία” και “σωστή ανατροφή” του παιδιού!
    Πριν 60τοσα χρόνια ο Πιέρ Σαμουέλ, ο Γάλλος, έγραψε το περίφημο πόνημά του “Οικολογία”, που μέχρι και σήμερα θεωρείται το γενέθλιο κείμενο του αντίστοιχου κινήματος.
    Η λέξη με την οποία περιέγραφε το καπιταλιστικό έκτρωμα ήταν “Ένταση”.
    Τα πάντα μέσα στην καπιταλιστική σαπίλα γίνονται υπό συνθήκες έντασης.

    Like

  3. Ήθελα μόνο δύο παρατηρήσεις να κάνω.
    Α) Σιχαίνομαι το φασιστικό μηχανισμό του σχολείου όσο δεν πάει.
    Πρώτα και κύρια για το γεγονός της βαθμολόγησης των παιδιών.
    Δε μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο φασιστικό και ρατσιστικό από τους βαθμούς.
    Μισώ το κράτος, είτε είναι “αστικό” είτε είναι “προλεταριακό” (ξερνάω), και δε θα του εμπιστευόμουν ποτέ όχι τα παιδιά μου (αν είχα) αλλά ούτε το γατάκι μου, το Φέλιξ.
    Όμως, τα παιδιά δεν επιτρέπεται να μένουν διαρκώς στο σπίτι, μαζί με τους γονείς.
    Είμαι σίγουρος πως έχεις καλή επίγνωση του πόση ανάγκη έχουν τα παιδιά από την κοινωνικοποιηση με άλλα παιδιά.
    Τα παιδιά χρειάζονται παιδιά για να μεγαλώσουν.
    Επιπλέον, ξέρουμε όλοι πόσο κακοποιητικό είναι το οικογενειακό περιβάλλον τις περισσότερες φορές.
    Έχω μεγαλώσει μέσα σε ενα τέτοιο φρικτό περιβάλλον και σκέφτομαι με τρόμο τι θα είχα απογίνει αν δεν υπήρχε η διέξοδος του σχολείου.
    Δεν ξέρω ποια είναι η λύση για να μπορούν τα παιδιά να κοινωνικοποιουνται δίχως να πέφτουν στα νύχια της κρατικής εκπαίδευσης.
    Είναι ενα ζήτημα.
    Μου προξένησε αναγούλα η ατάκα που διάβασα σε αριστερό σάιτ “Τα παιδιά πρέπει να τα μεγαλώνει η κοινωνία και όχι ο κάθε φασίστας θρησκόληπτος”.
    Φυσικά δεν εξεπλάγην.
    Έχω απόλυτη επίγνωση τώρα πια για τον απύθμενο φασιστικό αυταρχισμο της Φασιστεράς.
    Το όραμά τους είναι ο αυταρχικός “κολλεκτιβισμός” όπου όλα τα θύματα του ΚολΧοζ θα περνάνε από “εκπαίδευση” για να μάθουν να λένε “απο στήθους” τα τσιτάτα του δικτάτορα Λένιν και του εγκληματία Μάο.
    Β) Λες σε κάποιο σημείο:
    “Φυσικά όλος αυτός ο ad nauseam δικαιωματισμός, δεν οδηγεί στην προσωπική δουλειά για την καταπολέμηση των φοβιών ή στην πνευματική καλλιέργεια, αλλά σε ασφαλτοστρώσεις και χαράξεις δρόμων κλπ κλπ”.
    Κατανοώ (νομίζω) τι θες να πεις αλλά έχω μιά ένσταση: δεν είναι όλες οι διεκδικήσεις δικαιωμάτων ναρκισισμος.
    Επίτρεψέ μου να σου δώσω ένα πεζό παράδειγμα.
    Πάσχω από μιά ασθένεια που με κάνει πολύ ευαίσθητο στους περισσότερους ήχους, ακόμα και σε ασήμαντους.
    Πρόσεξε, δε μιλάω για θορύβους, αλλά για ήχους.
    Δεν είναι κάτι που μπορώ να το διαχειριστώ ή να το αλλάξω με ενδοσκοπηση κλπ.
    Δεν είναι κάποια αντίληψη, πρόκειται για νευρολογικό αυτοάνοσο κλπ.
    Έχω φτάσει να τσακώνομαι με γείτονες επειδή τα σκυλιά τους γαβγίζουν κλπ.
    Εδώ νομίζω έχουμε σύγκρουση δικαιωμάτων.
    Κατανοώ την ανάγκη του άλλου να έχει ενα ζώο, κατανοώ και την ανάγκη το ζώο να κυκλοφορεί ελεύθερο ή να κάνει ο, τι του καπνίσει.
    Αλλά τι συμβαίνει όταν συγκρούονται δύο δικαιώματα;
    Είναι ένα πολύ ζόρικο ζήτημα κατά τη γνώμη μου και δεν μπορούμε να το αντιπαρελθουμε λέγοντας απλά “Κάποιοι είναι Νάρκισσοι”.
    Συγγνώμη για το σεντόνι και το παραλήρημα.

    Like

    1. α. Η συζήτηση που ξεκινάς με τις παρατηρήσεις σου είναι μεγάλη και πιθανώς δε χωρά στον περιορισμένο χώρο των σχολίων, λίγες πρόχειρες σκέψεις ωστόσο πιο πολύ ως επισημάνσεις και όχι ως απαντήσεις σ΄αυτά που γράφεις.

      Η κατασκευή της παιδικής ηλικίας και των δικαιωμάτων της (προιόν του 19ου αιώνα στον οποίον κατά κάποιον τρόπο ακόμα ζούμε) λειτουργεί μάλλον ως φυλακή για τα παιδιά παρά ως ολάνθιστος κήπος. Στη σχέση γονέων-παιδιού υπάρχουν (και συγκρούονται υπόγεια) τα θέλω και τα δικαιώματα και των δυο. Οπότε ο γνώμονας δεν είναι μόνο το καλό του παιδιού, αλλά και των δυο. Στατιστικά μιλώντας ίσως όντως το παιδί φτωχών, ψυχικά ιδιαίτερων, αντισυμβατικών ανθρώπων να αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες απο ότι αυτό των πλουσίων, ψυχοκανονικών κομφορμιστών. Και ωστόσο είναι κατ΄εμέ εκ των ουκ άνευ πως πρέπει αμφότεροι οι γονείς να έχουν ίσα δικαιώματα στην τεκνοποίηση και στην ανατροφή των τέκνων. Η τεκνοποίηση είναι ανάμεσα σε πολλά άλλα (ένα πελώριο Γιατί Μπαμπά; πχ) και μια βιολογική ανάγκη: το να βάζουμε 100% μπροστά το συμφέρον του παιδιού αφενός δημιουργεί καταστάσεις όπως αυτή που αναφερόμαστε ή ολοκληρωτικών συστημάτων όπως πχ σε πολλά δυτικά κράτη που το κράτος παίρνει την επιμέλεια των παιδιών απο φτωχούς, ή/και αντισυμβατικούς γονείς. Έχει το παιδί μιας χίπισσας μαμάς που περιφέρεται σε κολλεκτίβες, δάση και βουνά και εκπαιδέυεται σε σχολεία βουνού υπο την μόνιμη εσάνς κομποστοποιημένων κοπράνων, αρωματικών στικς και φούντας, λιγότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένο απο ότι αυτό δυο λογικών, σχετικά εύπορων, “κανονικών” ανθρώπων; Ας πούμε ναι. Και λοιπόν; Αν αφαιρέσουμε απο το δάσος τα φυτά και τα ζώα που θεωρούμε βλαβερά, άχρηστα κτλ δε θα μείνει παρά ένα κατά κανόνα βαρετό αστικό πάρκο. Ζήσε και άσε και τους άλλους να ζήσουν – ακόμα και αν είσαι σίγουρη πως έχεις δίκιο και αυτοί άδικο.

      Ας πάρουμε ένα -βασισμένο στην πραγματικότητα- παράδειγμα. Μετά απο χρόνια κακουχίας και πίεσης σε αστικά περιβάλλοντα βρίσκεις ένα υπέροχο μέρος στα βουνά, με τα νερά να τρέχουν και τα ζαρκάδια να επισκέπτονται τον κήπο σου κάθε πρωί, φτιάχνεις το σπίτι σου απο φυσικά υλικά και κάπου εκεί έρχεται και το παιδί. Το οποίο μεγαλώνει ανάμεσα στις βελανιδιές και τα βότανα, τους σκίουρους και τις αλεπούδες, τους καταρράκτες και τους ξυλόφουρνους. Και βλέπει άλλα παιδάκια που και που απο τα σχετικά κοντινά αγροκτήματα ή όταν επισκέπτεστε την πόλη. Και όλα κυλούν ρόδινα μέχρι που το κράτος απαγορεύει το χομ σκούλινγκ, το παιδί γίνεται πέντε και επειδή το κοντινότερο σχολείο είναι 42 χιλιόμετρα μακρυά, τα μισα εκ των οποίων χωματόδρομος, εξανγκάζεστε σε μετοίκηση σε διαμέρισμα σε μια κοντινή γαλλική σκατούπολη. Είναι καλύτερο για το παιδί αυτό; ναι, θα έχει πιο πολύ κοινωνικοποίηση, αλλά θα μένει σε ένα αντικειμενικά χειρότερο περιβάλλον με δυο γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, πιεσμένους οικονομικά και αναπολώντας μόνιμα έναν χαμένο παράδεισο. Και δε μπάινει και το δικαίωμα των γονιών στην εξίσωση; Και μιλάμε πάντα για μικρές ηλικίες, μέχρι 10-12, μετά τα πράγματα αλλάζουν όντως η κοινωνικοποίηση γίνεται πρώτιστης σημασίας για το παιδί, αλλά τότε μπορεί πιο εύκολα να λυθεί το πρόβλημα της καθημερινής 3ωρης μετακίνησης.

      Αυτό που θέλω να πω είναι πως πρέπει να εξετάζουμε τη σχέση γονεών παιδιού και όχι ξεχωριστά το παιδί ή τους γονείς.

      Και να μην ξεχνάμε πως τα κρατικά ιδρύματα (όχι μόνο τα ελληνικά που επι του παρόντος λειτουργούν -και- ως φυτώριο για τα σεξουαλικά βίτσια κυβερνητικών στελεχών) είναι κατά κανόνα πολύ πιο κακοποιητικά απ΄ό,τι η οικογένεια.

      Και εγώ θεωρώ πως κατά κανόνα, παρά τα γενικότερα χάλια του σχολείου, είναι καλύτερα για ένα παδί να πηγαίνει δημοτικό απο το να μένει σπίτι του, παρόλα αυτά προτιμώ ένα λιβάδι που θα ανθίσουν χίλια φυτά παρά ένα παρτέρι με δυο, τα πιο μεγάλα και “όμορφα”.

      β. Προφανώς κ δε λέω πως η διεκδίκηση του κάθε δικαιώματος είναι ναρκισσισμός.

      Στο παράδειγμα που αναφέρεις: Καταρχάς μου κάνει εντύπωση που σε ενοχλεί ο ήχος των σκυλιών πχ και όχι ο ασταμάτητος θόρυβος των αυτοκινήτων, δεν ξέρω που μένεις κιόλας. Αλλά ας πούμε πως το γάβγισμα των σκυλιών είναι το κύριο πρόβλημα. Υπάρχει πρωτίστως η συννενόηση στη βάση σεβασμού και καλών τρόπων: πχ αν ειπωθεί ευγενικά φαντάζομαι πως οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν το γάβγισμα των σκυλιών τους, όταν αυτό είναι εφικτό γιατί τις περισσότερες φορές δεν είναι. Τώρα προσπαθώντας (μάλλον ανεπιτυχώς) να μπω στη θέση σου: με δεδομένο πως προτιμώ μια κοινωνία όπου η ζωή θα έχει ένα μίνιμουμ φυσικότητας, τουτέστιν οι άνθρωποι θα φωνάζουν, θα κλάνουν, θα ακούνε μουσική, θα μαλώνουν κτλ και τα σκυλιά θα γαβγίζουν και οι γάτες θα σουλατσάρουν στους κήπους, μέσα σε κάποια πλαίσια, πχ δεν ακούμε στο τέρμα neurosis όσο και αν στις τρεις το πρωί το souls at zero φαντάζει ως το μοναδικό βάλσαμο για τη μεθυσμένη ψυχή μας ή κοιτάμε να περιορίσουμε τη γάτα μας απο το να χέζει τα παρτέρια του γειτονα, αν με ενοχλούσαν πολύ οι θόρυβοι θα επέλεγα είτε να μένω κάπου απομονωμένα, ακόμα και αν αυτό επιφέρει έκπτωση σε διάφορες πτυχές της καθημερινοτητάς μου, ή θα έφτιαχνα ένα δωμάτιο ως χώρο μελέτης και ηρεμίας με μια απλή ηχομόνωση. Γνωρίζω πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πολύ συχνά οι όποιες λύσεις είναι δύσκολες αν όχι και ακατόρθωτες, παρόλα αυτά κατά κανόνα το πρόβλημα της μιας δε μπορεί να καταπιέζει τη ζωή των πολλών. Καλό είναι όλες οι ιδιαιτερότητες να γίνονται σεβαστές, αλλά όχι να επιβάλλονται.

      Τ σύγχρονο κόνσεπτ του δικαιώματος ως απόλυτου και αδιαπραγμάτευτου άσσετ, είναι πέρα απο προβληματικό εν γένει και απολύτως καταστροφικό για κάθε έννοια ελευθερίας. Είναι δηλαδή καμουφλαρισμένη υποχρεωτικότητα.

      Και επειδή πήξαμε στα δικαιώματα ιδού και ένα τραγουδάκι για δάυτα:

      https://tiltrecordings.bandcamp.com/track/-

      Like

      1. Καταρχάς, ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση.
        Α) Είμαι 1000% υπέρ μικρών κοινοτήτων όπου όλοι, ανήλικοι και ενήλικοι, θα μπορούν να ζουν στη φύση, να καλλιεργούν, να συνυπάρχουν με ζώα κλπ κλπ.
        Προφανώς είναι απείρως προτιμότερο από τις φρικτες τσιμεντουπόλεις όπου χρειάζεται κανείς ψυχοφάρμακα για να αντέξει.
        Συμφωνώ ότι πρέπει να εξετάζουμε τη σχέση γονιού-παιδιού και όχι τα παιδιά απομονωμένα από το γύρω τους περιβάλλον.
        Συμφωνώ ότι το 99% των κρατικών ιδρυμάτων είναι μακράν πιο κακοποιητικά από την οικογένεια.
        Προσωπικά, θεωρώ ότι ένα σχολείο σαν το περίφημο Σάμερχιλ θα ήταν το ιδανικό για τα παιδιά.
        Το σημερινό “σχολείο” είναι κανονικό στρατόπεδο που ως αποκλειστικό του σκοπό έχει να βάλει πολύ βαθιά μέσα στην ψυχή των παιδιών δύο πράγματα:
        Την υπακοή στους “ανώτερους” και τον ελιτισμό, τη λατρεία της “μόρφωσης”.
        Είναι αίσχος ότι οι σύγχρονοι “προοδευτικοί” αναπαράγουν τη ρατσιστική χυδαιότητα για τους “αμόρφωτους κακόμοιρους συμπολίτες μας” που έχασαν το τρομερό δώρο της “παιδείας” και άλλες μπαρούφες.
        Για όλους τους “προοδευτικούς” κρετίνους γνώση είναι αυτό που βρίσκει κανείς στα βιβλία.
        Για τους πανηλιθιους αυτούς ένα παιδί που έχει μάθει καλά το μάθημά του σχετικά με τη γονιμοποίηση των δέντρων ξέρει περισσότερα από ενα παιδί που ζει μέσα σε ένα δάσος.
        Προφανώς και συμφωνώ μαζί σου ότι το κράτος, είτε είναι αστικό είτε “προλεταριακο”, δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να παίρνει παιδιά από οικογένειες, εκτός κι αν υπάρχει αποδεδειγμένη κακοποίηση και αφού πρώτα έχει παρασχεθει όλη η βοήθεια και η υποστήριξη στην οικογένεια για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

        Like

      2. Β) ζητώ συγγνώμη για τις προσωπικές αναφορές που κάνω.
        Δεν είχα καμία πρόθεση να γυρίσω μιά πολιτική συζήτηση σε προσωπικά θέματα.
        Τις αναφέρω όχι ως μεμονωμένα προβλήματα αλλά ως ενδεικτικά του μεγάλου μας κοινωνικού προβλήματος: αντί να ασχολιόμαστε να φτιάξουμε μιά κοινωνία όπου οι ανάγκες ΟΛΩΝ θα είναι πάνω από τα κέρδη των παράσιτων, εμείς αναλωνομαστε να βρούμε ποιο δικαίωμα είναι πάνω από τα άλλα.
        Ζητώ συγγνώμη για τις επιπλέον προσωπικές πληροφορίες που θα παραθέσω.
        Το κάνω μόνο για να σχολιάσω γενικότερα ζητήματα.
        Ζω εδώ και τρία χρόνια στο Χαλκούτσι Ωρωπού.
        Ήρθα εδώ με τη γυναίκα μου όταν ξεκίνησε η φρίκη της κόβιντο-δικτατορίας.
        Εννοείται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα, αν μιλάμε για θορύβους, είναι τα αμάξια.
        Ανέφερα τα σκυλιά επειδή ένα σκυλί είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις με έναν γείτονα.
        Τη διέλευση αυτοκινήτων δε μπορείς.
        Η αστικοποιηση των περιοχών της ΒΑ Αττικής είναι ραγδαία και προξενεί φρίκη.
        Σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι μιά Νέα Ερυθραία ή κάτι τέτοιο.
        Προφανώς και δεν θεωρώ ότι α) μπορεί κανείς να κάνει ενα ζώο να σωπάσει εντελώς ή ότι β) έχω μεγαλύτερο δικαίωμα να είμαι ευτυχισμένος απ’ ο,τι ο διπλανός μου.
        Πάσχω από Μυαλγική Εγκεφαλοπάθεια/ Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.
        Το αναφέρω όχι γιατί θέλω να ασχοληθείς μ’ αυτό αλλά για να πω το εξής:
        υπάρχουν εκεί έξω χιλιάδες άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.
        Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι ειδικές αυτές ανάγκες να γίνονται σημείο τριβής μεταξύ γειτόνων.
        Αν θες τη γνώμη μου, αν υπήρχε μιά ελάχιστη κοινωνική πρόνοια, άνθρωποι σαν εμένα θα είχαν το δικαίωμα αλλά και την ανάλογη υποστήριξη να φτιάξουν μιά μικρή κοινότητα όπου οι ήχοι/θόρυβοι θα ήταν πολύ περιορισμένοι, έτσι ώστε ούτε οι άρρωστοι να βασανίζονται, αλλά και ούτε και οι γύρω τους να ακούνε τη γκρίνια των αρρώστων.
        Για να το ολοκληρώσω, να μην κουράζω:
        Χρειάζεται επειγόντως μιά πολιτική απο-αστικοποιησης, δεν πάει άλλο.
        Το τσιμεντένιο τέρας της Αθήνας θα καταπιεί όλη την Αττική σε λίγο.
        Η επέλαση του τουρισμού θα καταστρέψει τα πάντα.
        Δε χρειάζεται κανείς να υποφέρει από Μ.Ε./Σ.Χ.Κ για να θέλει να φύγει από την Αθήνα.
        Σε λίγο θα μοιάζει με τις δυστοπικες τερατουπόλεις των ταινιών φρίκης.

        Like

  4. againstcapitalismsite,μου ειναι δυσκολο να κατανοησω αυτα που γραφεισ…παρακαλω εξηγησε:

    α.πωσ οριζεισ τον “ηχο” και πωσ τον ” θορυβο” και πωσ γινεται η διακριση αναμεσα σε ηχο που δεν ειναι θορυβοσ και θορυβο που δεν ειναι ηχοσ?

    β.αυτο το ιδιαιτερο απο το οποιο υποφερεισ/παρουσιαζεισ εχει καποιο ονομα,βιβλιογραφικη παραπομπη,κλινικα χαρακτηριστικα,ιστορικο περιπτωσεων?τι συμπτωματα παρουσιαζει,ενοχληση,δυσφορια,αφρουσ απο το στομα,γαστροοισοφαγικη παλινδρομηση,αλλο?

    γ.ποιοσ σου ειπε,που το βρηκεσ πωσ ειναι κατι ιδιαιτερο?

    δ.τα σκυλια γαβγιζουν,ακομα και οι πιο φανατικοι υπηρετεσ τουσ εχω δει να οδηγουνται στην τρελα.και τα γαιδουρια γκαριζουν.σου συμβαινει μονο με τα σκυλια,η και με τα μωρα,μηχανακια,αυτοκινητα που μαρσαρουν κομπρεσερ,σφυρια κλπ? Με αυτουσ τσακωνεσαι?

    ε.τι προτεινεισ για τα σκυλια,τι πρεπει να γινει? Τι να κανουν αυτοι που εχουν σκυλουσ?

    στ.τωρα δε μου ρχεται κατι αλλο.

    Like

  5. @againstcapitalismite: προφανώς κ υπάρχει σκανδαλώδες έλλειμμα στη στοιχειώδη μέριμνα ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις, ψυχικές/διανοητικές ιδιαιτερότητες, κινητικά προβλήματα κτλ το οποίο δν πρόκειται να μετριαστεί. το πρόβλημα οπότε της σύγκρουσης μεταξύ ανθρώπων παραμένει: σε μια παρόμοια κατά κάποιο τρόπο περίπτωση ένας γνωστός μου που έχει αλλεργία στον καπνό του τσιγάρου διαμαρτυρόταν που μέχρι να απαγορευθεί το κάπνισμα (γερμανία) δε μπορούσε να πάει σε συναυλίες σε καταλήψεις και diy χώρους. Και η συμπεριληψή του απαιτούσε την καταπίεση του 80% του κοινού. Είναι άλλο να ζητάς καλύτερο εξαερισμό, αυτοσυγκράτηση στο κάπνισμα ή και κάποιες συναυλίες που να μην καπνίζει το κοινό και τελείως διαφορετικό να καταπιέζεις την πλειοψηφία για να μπορέσει να συμπεριληφθεί μια μικρή μειοψηφία. Είναι ωραίο να υπάρχουν μπαρ όπου πινει κανείς το ποτό του χωρίς την επόμενη μέρα να βρωμάει τσιγαρίλα και πάρκα που μπορεί να πάει η γιαγιά με τα εγγόνια της – αλλά είναι επίσης ωραίο να υπάρχουν μπαρ βουτηγμένα στην καπνίλα το βραχνιασμένο ροκ και το αλκοόλ και πάρκα βρώμικα και παρατημένα όπου μπορούν να την πιούν τα αλανάκια ή να βράσουν κατι τις τα πρεζάκια. Δε χρειάζεται να έχουμε πρόσβαση παντού.

    Όλα αυτά βέβαια δε βοηθάνε στο προβλημά σου. απλά προσπάθησε να το δεις κ απο τη μεριά του άλλου: ρε συ ήρθα επαρχία να μείνω και ούτε εδώ δε μπορεί να γαβγίσει το σκυλί μου; Που πρέπει να πάω δηλαδή; Σε μια κοινότητα αυτα τα προβλήματα επιλύονται σχετικά εύκολα: άνθρωποι με πρόβλημα στον θόρυβο μένουν στα περίχωρα και άνθρωποι με φασαριόζικες συνήθειες στο κέντρο, για παράδειγμα. αλλά στην παρούσα κατάσταση τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και το να έχεις δίκιο απο μεριάς σου δε σημαίνει πως θα βρεθεί κ μια λύση.

    Περί αποαστικοποίησης: θεωρώ πως ήδη εφαρμόζεται μια τέτοια πολιτική. Τα εξωφρενικά νοίκια, το αιώνιο μποτιλιάρισμα και η ιδιότυπη κόλαση της εύρεσης πάρκινγκ, ο ολοένα και πιο ασφυκτικός έλεγχος και τα αυξημένα πειθαρχικά μέτρα, η εισβολή κακού γούστου της τουριστικής λαίλαπας και η επέλαση των ιδρυμάτων τύπου στέγης και νιάρχου (με την συννενοχή βέβαια των ψαγμένων αριστερόστροφων ντιλλιντάντηδων και καλλιτεχνών), όλα συμπράττουν στο να κάνουν το αστικό κέντρο ανυπόφορο.

    Liked by 1 person

    1. Οπα ρε παιδιά για μισό, δηλ η ελευθερία του άλλου να καρκινιαζει κατά το δοκούν τον εαυτο του μεσα σε χώρους δύο επί τρία καρκινιαζοντας κ τους υπόλοιπους είναι πιο ψηλά στην ιεραρχία γιατί απλά οι μη καπνίζοντες είμαστε μειοψηφία???? Και τι εξαερισμό όταν έχει ψωλοκρυο κ καπνιζουν μεσα 50+ άνθρωποι κ ποιο μετριασμό του τσιγάρου από όλους τους θεριακληδες που δεν αντέχουν να κοινωνικοποίηθουν χωρίς τη συνοδεια ολόκληρου πακέτου, αυτά μονο με αφελή φαντασία μπορούν να αποτελούν πραγματικά λύση…ο εθισμός του άλλου κ η αποδοχή εκ μέρους του πως με τον εθισμό του ρισκάρει τα πνευμόνια του κ όχι μόνο, δεν συνεπάγεται την ελευθερία του να επιβάλει την επιλογή του κ στους άλλους κ να καταλήγουμε τλκ όλοι με το έτσι θέλω καπνιστές παθητικοι..

      Και μη τα μπλέκουμε, αλλο το πάρκο που μπορούν να συνυπάρξουν στη τελική κ γιαγιάδες κ πρεζακια χωρίς να ενοχλεί ο ο ένας τον άλλον, άλλο το να παίζει αλκοολι κάπου και όποιος θέλει πίνει κ όποιος όχι ουτε γάτα ούτε ζημια κ άλλο το διαρκές μαρτύριο που περνάμε χρόνια τώρα οι μη καπνίζοντες σε μαγαζιά, συνέλευσεις, λάιβ κτλ…

      Like

      1. Απαγόρευση του καπνίσματος. Ωραίο θέμα. Η μάλλον τώρα που το σκέπτομαι, να σε πιάνει απελπισία. Λοιπόν, καταρχάς να λείπουν οι υπερβολές και οι παντελώς αστήρικτες κοινοτοπίες αν είναι να συζητηθεί κάτι σοβαρά. Λεω για τους περιβόητους και εν πολλοίς μυθικούς “παθητικούς καπνιστές” (η όποια επιβάρυνση απο δυο ξενύχτια σε μπαρ με τίγκα τσιγάρο τη βδομάδα, για μη-καπνιστές είναι ένα τίποτα μπροστά στην καθημερινή αναπνοή στην πόλη, τα τυποποιημένα φαγητά, τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τα υλικά των σπιτιών μας, τα δηλητήρια της γεωργίας, για να μην πω και για το μέγιστο θέμα της πλεύσης μέσα σε μια θάλασσα ακτινοβολιών). Οπότε αν είναι να πάθουν καρκίνο θα είναι απο άλλη αιτία και όχι απο ασυνείδητους καπνιστές.

        Υποστηριζω πως σε πολλες περιπτωσεις μια μινιμουμ συννενοηση στη βαση της ευγενειας, της λογικης και της συνυπαρξης μπορει να επιλυσει τετοιου ειδους προβληματα. (οσες φορες πχ εχω ζητησει απο τους συμμετασχοντες σε ενα ηβεντ να περιορισουν δραστικα το καπνισμα, έχει λειτουργήσει, και περιέργως ακόμη και σε μένα τον ίδιο. Ή θυμάμαι όταν τα τρένα ήταν ακόμα ένα ευχάριστο και περιπετειώδες μέσο ταξιδιου και όχι αυτή η θανατερή κατάντια των τελευταίων χρόνων και στα κουπέ ταξίδευαν στον ίδιο χώρο μπαρμπάδες απο την κατερίνη, καγκουραίοι φαντάροι σε άδεια, τσιγγάνοι, φοιτήτριες με ακουστικά και discman με britpop, ο κόσμος έβγαινε στο διάδρομο και κάπνιζε παίρνοντας αέρα ή θαυμάζοντας τις χαράδρες στο μπράλο – θυμάμαι μάλιστα μια περίπτωση που ένας με τατου παοκ είχε ρωτήσει, “σας πειράζει να καπνίσω” τον κυριούλη στη γωνία του κουπέ και αυτός χωρίς καν να τρεμοπαίξει η ματιά του στο 3φυλλο που είχε ο τύπος, του΄πε, “όχι κάνε δουλειά σου”). Προφανως δεν είναι όλα ρόδινα, σε μεγαλα λαιβ πχ ή σε diy χωρους με μονιμο προβλημα εξαερισμου, ή ακομα και σε πιο μικρα ηβεντ – έπρεπε πχ να μου παραπονεθουν 1-2 φιλοι για να καταλαβω πως το συννεφο καπνου στα λαιβ που διοργανωνα τους ζοριζε και να αρχισω να ζηταω αυτοπεριορισμο- αλλά άλλο το να συζητάμε επιμέρους προβλήματα και τελείως άλλο να ανάγεται το όλο θέμα σε πρόβλημα δημόσιας υγείας και να επιβάλλονται καθολικές απαγορεύσεις.

        Έπειτα είναι το θέμα της απεριόριστης πρόσβασης που έγραφα. Σε κάποια μπαρ οι άνθρωποι γουστάρουν να ακούνε δυνατά gun club, να πίνουν, να μιλάνε έντονα και να καπνίζουν. Δεν είναι ανάγκη να πας εκεί. Πήγαινε σε ένα μη-καπνιστών να ακούσεις ξέρω εγώ σάλσα, να πιεις καμια πινα κολάντα ή κάτι με αντίστοιχα ψιλοπρόστυχο όνομα και να μιλήσεις για την τέηλορ σουιφτ ή τον λάνθιμο. Στα σοβαρά τώρα: όταν έχουμε φτάσει σε κάποιες χώρες να απαγορεύεται να καπνίσεις ακόμα και στην παραλία ή στο δωματιό σου, δε γίνεται να συζητάμε για το αν κάποια ενοχλείται απο την καπνίλα. Ναι, είναι πρόβλημα, κατανοητό, κάποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν, κάποιες άλλες όχι, αλλά το να αφορίζεις όσες καπνίζουν ως λίγο-πολύ υποχείρια του εθισμού τους άρα να λένε κ ευχαριστώ που βρέθηκε το καλό κράτος να τους απαγορεύσει αυτή τη βρωμερή συνήθεια, πέρα απο φθηνή ηθικολογία είναι και υποκριτικό. Δεν ξέρω πχ σε ποια μεριά θα βρισκόσουν αν απαγορευόταν η χρήση κινητών ή ιχ αυτοκινήτου, αμφότερα εξαιρετικά πιο θανατηφόρα για τους άλλους απο τον καπνό του τσιγάρου. Η του κρέατος, ξέρεις τι παθαίνει το κλίμα απο τις πορδές των ζώων;

        Δεν πολυπηγαίνω σε μπαρ γιατί συνήθως δε μ΄αρέσει η μουσική τους: δεν απαιτώ ωστόσο να παίζουν παντού ξέρω γω, spk για να με συμπεριλάβει – θα κοιτάξω να βρω ή να στησω τις δικες μου μουσικες φάσεις. Πρέπει να καταλάβεις ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε κάποια μέρη όπως πχ καφενεία το χειμώνα ισοδυναμεί με απαγόρευση πρόσβασης για μεγάλη μερίδα καπνιστών -και φαντάσου να μένεις σε χωριό και να μη μπορείς να πας στο καφενείο του. Και η όποια όχληση για τους μη καπνιστές είναι τόσο αμελητέα σε σχέση με τις υπόλοιπες βλαπτικότητες στις οποίες εκτίθεται καθημερινά στη ζωή στην πόλη που κάτι τόσο ακραίο όσο η καθολική απαγόρευση δεν έχει καμία λογική βάση παρά μόνο πειθαρχική.

        Τέλος, όχι, απο που κι ως που μπορει να συνυπαρξουν πρεζάκια με γιαγιάδες και εγγόνια; Το΄χεις δει να συμβαινει πουθενά; Ξερεις πολλες γιαγιαδες που δε θα καλουσαν τους μπατσους αν εβλεπαν κάποιον να τρυπιεται μπροστα στο εγγονι τους; Πρόσεξε: δεν υποστηριζω πως δε θα πρεπε να υπαρχουν πάρκα καθαρά και ασφαλή που να μπορει να αισθανθει ανετα μια μεηνστρημ οικογενεια, απλα λεω το αυτονοητο: ας μεινει χωρος και για τους υπολοιπους, τους προβληματικους, τους εθισμενους, τα αλανια, τους “παρανομους” ερωτες, τους αφραγκους πιτσιρικαδες κτλ. Αλλά ό,τι συνεβη με το τσιγαρο συμβαινει σταδιακα κ στα παρκα: σ΄όλα κουρευονται οι θαμνοι στυλ πανοπτικον, εχουν σεκιουριταδες, τραπεζοκαθισματα και σιδεροφραγμενες περιφραξεις – τα υπολοιπα βαφτιζονται υγειονομικη απειλη. Η πεμπτουσια της συμπερίληψης δηλαδή: η μηδενική ανοχή στο διαφορετικό.

        Liked by 2 people

  6. Αμελητέα όχληση προφανως και δεν ειναι για καποιον που δεν καπνίζει. Ξέρεις ποια είναι βέβαια η διαφορά του καπνίσματος – την επίδραση του οποίου τόσο εύκολα υποτιμάς – σε σχέση με τις εξατμίσεις, τα κωλόσπιτα που αναγκαζόμαστε να ζούμε, τα φυτοφάρμακα και την διαρκή εκθεση στην ακτινοβολια?? Οτι το κάπνισμα περνάει από το χέρι μας (σας δηλ) να μη το τρώμε στη μάπα…
    Και η πραγματικότητα είναι πως για τους μη καπνιστές όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι αυτό που τόσο απλά πετάς, δύο ξενύχτια την βδομάδα. Ήταν η διαρκής έκθεση σε αυτο το βάσανο ΠΑΝΤΟΥ πέρα από μαγαζιά και δημόσιες υπηρεσεις…στα μπαρ, στα κουτούκια, στα μαζέματα με παρέες, στις συνελεύσεις, στα events, στα πάντα κυριολεκτικά ο κανόνας ο απαράβατος ήταν πως ή θα υπομείνεις την καπνα ή αν δεν την παλεύεις δρόμο…απλά και νοικοκυρεμένα. Έίτε ακόυγαμε sludgιες είτε Βίσση, είτε πίναμε τσίπουρα είτε φρουτ παντς 0% αλκόολ και γεύση, είτε μιλάγαμε για το παλαιστινιακό είτε για το νέο κομματι της ariana grande, το παθητικό κάπνισμα πάντα μας συντρόφευε υποχρεωτικά (και κάποτε και με τον νόμο). Οπότε εδώ δεν μιλάμε για την απαίτηση κάποιων να είναι ΟΛΟΙ οι χώροι φιλικοί για αυτούς, ούτε θα έρθουμε σπίτια σας, ουτε στην παραλία, ούτε στην αυλή σας να σας κουνήσουμε το δάχτυλο….μιλάμε για την μέχρι πρότινος παντελή έλλειψη χώρων ΚΑΙ για έμας.
    Η αυτοσυγκρατηση αποδεδειγμένα δεν είχε ποτέ πραγματικά αποτέλεσμα, καθώς το πρώτο μισάωρο καπνίζαν όλοι δειλά δειλα και μετά χανόταν η υπομονή και γινόταν το σώσε….και ακόμα και οταν προσπαθούν ειλικρινά οι άνθρωποι, απλά δεν γίνεται σε έναν περιορισμένο χώρο με πολλά άτομα να επαρκεί ο εξαερισμός και η ένα ομιχλώδες μέτρο αυτοσυγκράτησης. Σε μερικές περιπτώσεις απλά πρεπει να καπνίσεις στο παράθυρο ή έξω απτον χώρο για να μην γίνει τεκές πως να το κάνουμε….το οτι απλά πολλοί δεν χαλαλίζουν τη βολή τους και την θεωρητικοποιούν για να μας δείξουν πως καταπιέζονται από την ανάγκη μας να αναπνεύσουμε – συγνώμη κιολας ρε παιδιά – δεν σημαίνει πως πρέπει να νιώσουμε και άσχημα που διεκδικούμε και εμείς χώρο στα στέκια. Έχουμε πάρει δρόμο πολλέε φορές από την έλλειψη οξυγόνου, ας πάρουν και κάποιοι άλλοι επειδή καταπιέστηκε το τρεμάμενο χαρμανιασμένο χειλάκι τους καμιά φορα…
    Για επιχειρήματα τύπου “εσείς που δεν καπνίζετε μπορείτε να μαζευτείτε κάπου να κάνετε φάση μεταξύ σας”: μήπως λοιπόν εμείς – ξέρεις, οι άγευστοι που ακούμε σαλσα και πίνουμε πίνα κολαντα ντε – και δεν ξέρουμε τι θα πει ζωή να μαζευτούμε να κάνουμε γκέτα γύρω από τους χώρους των μπον βιβερ καπνιστών και να τους κουνάμε και το μαντήλι έξω απτα λαιβ μη τυχόν και καταπιεστούν τα παιδιά και δεν καπνίσουν για το επόμενο δίωρο (γιατί ως γνωστόν ζωή χωρίς τσιγάρο τζατζίκι χωρίς σκόρδο).

    όσο για την κρατικη απαγόρευση, ιδεολογικά και μόνο ποτε μου δε θα την υποστήριζα, στο κάτω κάτω πάντα μόνοι μας γινόμασταν μπίλιες για το κάπνισμα με τους θεριακλήδες φίλους μας ή και όχι., πολύ πριν χώσει τη μυτόγκα του και σε αυτό το κράτος..

    υγ: Πέρνα από πλατεία ολγας πατρα να δεις τι όμορφα συνυπάρχουν τα αλάνια με τις γιαγιάδες και τα πιτσιρίκια.

    Like

  7. Πάντως τόσο το τσιγάρο, όσο και τα κινητά πχ ή το wifi παντού και εν μέρει και τα ιχ, είναι προιόντα που επιβλήθηκαν μέσω εθισμού και συνήθειας: και φυσικά και μπορείς να κάνεις κάτι γι΄αυτό. Το τσιγάρο μάλιστα είναι μια πολύ μακροβιότερη συνήθεια απο το κινητό. Πέραν τούτου, συμφωνούμε πως πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των μη-καπνιστών να μην νοιώθουν πως κολυμπανε σε ένα τασάκι σε κάθε κοινωνική εκδήλωση (αλλά ας μην καταφέυγουμε σε ανυπόστατους ισχυρισμούς περί καρκίνου κτλ) – αλλά απο αυτό μέχρι το να μη μπορείς να καπνίσεις πουθενά υπάρχει τεράστια απόσταση. Απο μόνο του το να μπορεί το κράτος να ρυθμίζει τις καθημερινές σου συνήθειες είναι ανατριχιαστικό – το να βρίσκει στήριξη σ΄αυτό απο όσους τυγχάνει να βολέυονται είναι σκέτη απελπισία.

    Και η ιστορία με τα δικαιώματα δν τελειώνει έυκολα. Γιατί πχ εγώ να μη μπορώ να πάω σε μια ταβέρνα χωρίς να βρωμάω τσίκνα απο κρέατα και να αηδιάζω και να φρίττω ηθκά βλέποντας παντού γύρω μου τεμαχισμένα μωρά ζώων; Δε θα΄πρεπε να χαίρομαι αν καταργησει το κράτος την κατανάλωση κρέατος;

    Γενικά ίσως το όλο πρόβλημα να συνοψίζεται στο:

    “έρχομαι να κάτσω δίπλα σου και εσύ διαβάζεις”

    “όχι εγώ διαβάζω και εσύ έρχεσαι να κάτσεις δίπλα μου”.

    Αν στήσουμε μαζί μια εκδήλωση που θα έχει και κουζίνα, μπορεί να επιχειρηματολογήσω αυτή να μην περιέχει κρέας, αλλά δε θα πάω στην ταράτσα της παρέας μου που κάνει μπάρμπεκιου να τους γκρινιάξω γιατί η κρεοφαγία τους δεν με περιλαμβάνει.

    Τουτέστιν, σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις που πολλοί άνθρωποι τις έχουν συνδέσει με κάπνισμα, αλκοόλ και δυνατή μουσική μπορείς να βάλεις στο τραπέζι τον εξαερισμό, ή το μετριασμό όσο και όπως αυτό λειτουργεί και στην τελική δεν τρέχει τίποτε υπάρχουν και άλλες τόσες εκδηλώσεις όπου οι άνθρωποι δεν καπνίζουν και στο χέρι μας είναι να φτιάξουμε καινούργιες – αλλά η καθολική απαγόρευση ειδικά όταν συνοδεύεται απο ηθική απαξίωση για τους “εθισμένους” και “άρρωστους” καπνιστές, ε, ναι, είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απο το να μη μπορώ να πάω εγώ σε μια ταβέρνα ή εσύ σε ένα diy punk live.

    υγ περνα κ εσυ απο εξάρχεια να δεις τι ωραία συνυπαρχουν οι τοξικοεξαρτημένοι και οι μεταναστες μπαφακηδες με τους αναρχονυκοκυραίους, μεχρι που γιορταζουν μαζι σε αυτοσχεδια πογκρομακια.

    Like

  8. Οι “συμπεριληπτικές” διαδικασίες δεν θέλουν καμία οικογένεια σε παρκάκι. Τουλάχιστον όχι τις οικογένειες στις οποίες μεγάλωσα εγώ και άλλοι της εποχής μου. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση των συμπεριληπτών συμπεριφορών. Ενώ προάγουν τις εναλλακτικές και καλά ακραίες φάσεις που “προβοκάρουν” δήθεν τους λευκούς δυτικούς συντηρητικούς/πατριαρχικούς και δε ξέρω και εγώ τι, στη πραγματικότητα αυτό που επιδιώκουν είναι ασφάλεια. Τα gentrified παρκάκια προορίζονται για τις νέες υστερικές οικογένειες των όψιμων γονέων της εποχής μας, είτε κομιφλό παντρεμένων ΛΟΑΤΚΙ, είτε γαλαζοαίματων συντηρητικών, είτε απλά millennials που έχουν μουρλαθεί από το ίντερνετ. Θυμάμαι νέα Φιλαδέλφεια στο άλσος (μια συνοικία που θα έλεγε κανείς ότι έχει μετατραπεί σε νοικοκυραίικη μαζί με έξαρση κατανάλωσης, μπαροκαφέ, κομμωτήρια κτλ τα τελευταία χρόνια), να βλέπω παιδάκι 8 χρονών να κάνει ποδήλατο με βοηθητικές και να το έχουν ντύσει το παιδί iron man με προστατευτικά ώστε να μη χτυπήσει, ώσπου απομακρύνεται 5 μέτρα από τους γονείς του να χορτάσει τη βόλτα του..και τρέχει η μάνα του (όχι πάνω από 30) να το μαζέψει κακήν κακώς επειδή τη κατατρόμαξε. Αυτές είναι οι νέες οικογένειες. Δεν προορίζονται τα παρκάκια για την μέση ελληνική οικογένεια με τα ουρλιαχτά από τα παιδιά και τους γονείς να μυρίζουν λίγδα επειδή δε πρόλαβαν να κάνουν μπάνιο και τσιγάρο. Προορίζονται για όσους θέλουν την ησυχία τους και ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Ότι γίνεται και με τις παραλίες. Ωστόσο στο θέμα των ναρκωτικών και εθισμών, δε νομίζω ότι βαδίζουμε σε καταστάσεις αποστείρωσης. Νομίζω ότι το κράτος και καπιταλισμός έντεχνα ενσωματώνουν την ναρκοκουλτούρα ως μέσω για efficiency στη παραγωγικότητα πλέον. Μπορεί να σε μπαγλαρώνουν για μερικά γραμμάρια, αλλά η Αττική είναι τίγκα στο φάρμακο στα λήμματα. Μπορεί στις ΗΠΑ να θεωρείσαι υποανάπτυκτος αν κάνεις τσιγάρο και ταΐζεις αδέσποτα χωρίς τσιπάκι, αλλά όλοι κάνουν ντράγκια, όλοι τη βρίσκουν κάπως και όλοι φτιάχνονται με οποιοδήποτε τρόπο. Τι θέλω να πω δηλαδή, το σύστημα υπό την μορφή των δυτικών δημοκρατιών πλέον έχει φτάσει στα όρια του, οπότε αναγκαστικά λανσάρει το “όλα πάνε με όλα”. Βλέπουμε και θα δούμε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς ανθρωπολογικών τύπων, αφού δημιουργούν νέες αγορές. Δε κάνει ντράγκια πλέον ο εθισμένος περιθωριακός, κάνει και ο νοικοκύρης. Είναι ΟΚ να κάνεις ντράγκια αν είσαι παραγωγικός, είναι ΟΚ να κάνεις ότι κανείς αρκεί αν πχ μου παράγεις αυτές τις 1000 γραμμές κώδικα την ημέρα. Ο φιλελευθερισμός αυτό είναι εξάλλου, φάε αλλά μη καταπιείς.

    Like

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started