Design a site like this with WordPress.com
Get started

Το χειρότερο με τις θεωρίες συνωμοσίας είναι η ανατριχιαστική ακριβειά τους II

H πανδημική εκστρατεία του 2009 για την γρίπη των πτηνών, μπορεί υπό το βαθύ σκότος των τελευταίων τριών ετών να φαντάζει πλέον ως μια χαριτωμένη πλακίτσα, άφησε όμως μια πολύ σοβαρή παρακαταθήκη για την φαρμακευτική βιομηχανία. Τα εμβόλια γρίπης.

Μέχρι και το 2009, τα εμβόλια ήταν για το συντριπτικό ποσοστό του δυτικού πληθυσμού, κάτι που συνέβαινε άπαξ και σε μικρή συνήθως ηλικία. Προφανώς και υπήρχαν τεράστια κέρδη τόσο οικονομικά, όσο και βιοπολιτικά απο τους μαζικούς εμβολιασμούς, αλλά ειδικά για την αναδυόμενη βιοτεχνολογική φαρμακοβιομηχανία το εμβόλιο θεωρούταν ως ένα δευτερεύων προϊόν: απαιτούσε πολυέξοδες και μακροχρόνιες δοκιμές και εν τέλει ο κάθε άνθρωπος θα το έπαιρνε μια φορά στη ζωή του. Η ιδέα του ετήσιου εμβολιασμού, ενός κόνσεπτ δανεισμένου εξ΄ολοκλήρου απο την πληροφορική (και την επαναπώληση του ίδιου προϊόντος μέσω συνεχών update), έκανε ουσιαστικά την εμφανισή της μετά το 2009. Υπήρχαν και πιο πριν, σε βορειοδυτικές κυρίως χώρες, ηλικιωμένοι που εμβολιαζόταν κάθε χρόνο για τη γρίπη, αλλά τα ποσοστά στο συνολικό πληθυσμό ήταν ελάχιστα.

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε δυο σημαντικές εξελίξεις στις στοχεύσεις του κεφαλαίου. Απο τη μια, οι βιοτεχνολογικές εταιρείες που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια, άρχισαν, υπό την πίεση παραπάνω απο μιας δεκαετίας συνεχόμενων αποτυχιών στην κυκλοφορία θεραπευτικών σκευασμάτων, να βλέπουν με περισσότερο ενδιαφέρον το όλο θέμα εμβόλιο. Από την άλλη, παράχθηκε η ανάγκη για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού που θα εξασφάλιζε την καθολική διάχυση του νέου εμβολιαστικού παραδείγματος, αυτό του διαρκούς εμβολιασμού.

Γενικά ο εμβολιασμός ήταν πολύ χαμηλά στη λίστα των πραγμάτων που απασχολούσαν τον δυτικό υπήκοο. Είχε κάνει σε διάστημα λίγων χρόνων όλα τα εμβόλια που προέβλεπε το σύστημα υγείας, σε μια ηλικία που δεν πολυθυμόταν πλέον και έκτοτε θα ασχολιόταν με δαύτα μόνο στα πλαίσια μια ιατρικής ρουτίνας για τα παιδιά του. Οι κριτικές ενάντια στον μαζικό εμβολιασμό ήταν λίγες και πολύ συχνά περιθωριακές. Αυτό άρχισε σταδιακά να αλλάζει απο τις αρχές του αιώνα μας και ένας -σε καμία περίπτωση μοναδικός, αλλά αναμφίβολα βασικός- λόγος ήταν η κριτική στο εμβόλιο mmr (ιλαρά, εγκεφαλίτιδα, παρωτίτιδα). Μπορεί η δημοσίευση το 1998 του wakefield και της ομάδας του στο Lancet, περί σύνδεσης του εμβολίου με αναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά, να αποδομούταν εξονυχιστικά και σχεδόν τελετουργικά σε ετήσια βάση σε ιατρικές/επιδημιολογικές δημοσιεύσεις ανά τον κόσμο, ωστόσο όλο και περισσότεροι γονείς υπό την αυξανόμενη ψυχολογική πίεση της διόγκωσης όλου αυτού του γκρίζου πέπλου που αποκαλείται “φάσμα αυτισμού”, διάβαζαν, άκουγαν και συζήταγαν για τα εμβόλια. Και ένα -μικρό- ποσοστό αυτών έπαιρνε την απόφαση να μην κάνει στο παιδί του μια σειρά από εμβόλια με κύριο αυτό του mmr. Κάτι τέτοιο απαιτούσε μια μικρή δόση συνωμοτικής δράσης και συνεννόησης με ένα σεβαστό ποσοστό γιατρών που μπορεί να μην ήταν πεισμένοι για την αιτιακή σύνδεση του εμβολίου mmr με τον αυτισμό, αισθανόντουσαν ωστόσο πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τους αυξανόμενους εμβολιασμούς στην παιδική ηλικία.

Όλο αυτό αποκαλέστηκε απο τα μήντια “αντιεμβολιαστικό κίνημα” όταν τα δυτικά καθεστώτα αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι΄αυτό. Ήδη το 2018, εμφανιζόντουσαν άρθρα σε μήντια περί των επικίνδυνων και παραπλανημένων αντιεμβολιαστών και δημοσιογράφοι στα κρατικά ραδιόφωνα αναρωτόντουσαν εντελώς αυθόρμητα “μα είναι δυνατόν να ανέχονται οι γιατροί συναδέρφους τους που δεν έχουν εμβολιαστεί;”. Το ίδιο διάστημα, απο το 2018 μέχρι τις αρχές του 2019, εμφανίζεται ένα κύμα ιλαράς στην ευρώπη με δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις – τα ποσοστά ων κρουσμάτων ήταν τέσσερις και πέντε φορές πάνω απο τις προηγούμενες χρονιές. Υπαίτιοι θεωρούνται οι ανά τον κόσμο αντι-εμβολιαστές και οι μετανάστες – όσοι απο αυτούς δεν πνίγηκαν από τα περήφανα λιμενικά σώματα της ιταλίας και της ελλάδας. Μια εντελώς κοινή παιδική ασθένεια [1] μέχρι και το ΄70, η ιλαρά, γίνεται τώρα θανάσιμη απειλή. Πολλοί γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρόλα αυτά ένα σοβαρό ποσοστό εμμένει στην αποφυγή του εμβολίου.

Την ίδια χρονιά, τον οκτώβρη του 2019, η unicef παραδίδει γύρω στα 250.000 εμβόλια mmr στα νησιά φίτζι, σαμόα και τόνγκα της πολυνησίας. Η σχεδόν 100% εμβολιαστική κάλυψη των νησιών αυτών είχε κάπως υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, μέσα στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης του mmr και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη μετά απο δυο θανάτους παιδιών μετά το εμβόλιο. Στα τέλη του ίδιου μήνα ξεσπά μια επιδημία ιλαράς στα συγκεκριμένα νησιά και ειδικά στις νήσους σαμόα.

Η σαμόα στους επόμενους μήνες εμφανίζει 5000 κρούσματα σε παιδιά (ένα τεράστιο νούμερο αν αναλογιστεί κανείς πως ο πληθυσμός της είναι γύρω στις 200.000) και, αυτό είναι το εξωφρενικό, πάνω από 70 θανάτους [2]. Η θνησιμότητα στη σαμόα, ένα όχι υποανάπτυκτο μέρος, είναι δεκάδες φορές πάνω της αναμενόμενης. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο προσωπικό μπλογκ του δρ. ah kahn syed (https://arkmedic.substack.com/p/the-killing-fields-of-samoa) αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια ακατανόητη έλλειψη νοσηλειών και στην πλήρη εγκατάλειψη των παραδοσιακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων (βιταμίνη Α και C) χάριν του εμβολίου.

Πολλά από τα όσα αδιανόητα έμελλε να βιώσουμε στην ευρώπη λίγους μήνες μετά, έλαβαν χώρα στη σαμόα στα τέλη του 2019. Τα σχολεία έκλεισαν σε όλη τη χώρα και έγινε σύσταση σε παιδιά και νέους να αποφεύγουν το συγχρωτισμό με συνομήλικούς τους. Το δεκέμβρη ξεκίνησε ο υποχρεωτικός, πόρτα-πόρτα, εμβολιασμός για παιδιά απο 6 μηνών και πάνω και οι ανεμβολίαστοι υποχρεώθηκαν στην ανάρτηση μιας κόκκινης σημαίας [3] έξω απο τα σπίτια τους. Οι λιγοστές φωνές διαμαρτυρίας στο τουίττερ συγκεντρώθηκαν γύρω απο το χάσταγκ nazi samoa και οι πολυάριθμες φωνές του ορθολογισμού και της επιστήμης τους κατηγόρησαν για συνωμοσιολόγους.

Το παράξενο είναι πως το συγκεκριμένο -τόσο δολοφονικό- στέλεχος της ιλαράς δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ [4] και υπάρχουν ανεκδοτολογικές μαρτυρίες γιατρών πως οι προσπαθειές τους για αποστολή δειγμάτων για ταυτοποίηση έπεσαν πολλαπλώς στο κενό. Το άρθρο στο arkmedic κάνει μια αρκετά εξωφρενική εικασία[5]: τα εμβόλια περιείχαν έναν ανασυνδυσμένο ιό ιλαράς και sars-cov-2.

Απ΄όσο μπόρεσα να ψάξω υπάρχουν όντως δυο δημοσιευμένες μελέτες που παρουσιάζουν την γενετική τροποποίηση του ιού της ιλαράς και της προσθήκης τμήματος του γονιδιώματος απο την πρωτεινική ακίδα του sars-cov-2. Η μια είναι απο μια ομάδα ερευνητών απο το πανεπιστήμιο του οχάιο (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33688034/) και η άλλη απο μια ομάδα υπο τον κακόφημο (για την γενετική τροποποίηση κωρονοιών σε συνεργασία με το εργαστήριο της γουχάν και απο τους κύριους υπόπτους για την πιθανή εργαστηριακή διαρροή του ιού) ralf baric (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33257540/). Η πρώτη δημοσιεύτηκε το 2021 και η δεύτερη στα μέσα του 2020 – κάτι ωστόσο που δε μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πότε ακριβώς έγινε η γενετική τροποποίηση του ιού.

Καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα ο sars-cov-2 φαίνεται πως κυκλοφορούσε εκτεταμένα τουλάχιστον απο το φθινόπωρο του 2019 [6], είναι θεωρητικά δυνατόν τουλάχιστον η καλύτερα δικτυωμένη ομάδα του baric να είχε πρόσβαση στο γονιδίωμα της ακίδας του sars-cov-2 [7] (αν δεν ήταν η ίδια υπεύθυνη για την κατασκευή του) ήδη απο το 2019 και άρα να μπορούσε να έχει έτοιμο έναν χιμαιρικό ιό ιλαράς-sars-cov-2 τον οκτώβρη του 2019. Το τι πραγματικά συνέβη ωστόσο το πιο πιθανό είναι να μη μαθευτεί ποτέ (ή πολλά χρόνια μετά, όταν πλέον δε θα έχει σημασία). Πάντως όντως οι κάτοικοι της Σαμόα είχαν ελάχιστα θύματα κόβιντ, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένδειξη μιας προυπάρχουσας μερικής ανοσίας – απο τα εμβόλια για την ιλαρά.

[1] Παραπάνω απο το 80% των παιδιών κολλούσαν ιλαρά μέχρι τα 15 τους. Ήταν σύνηθης δε πρακτική, συνιστώμενη απο τους γιατρούς, οι γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους να κοιμηθούν στο σπίτι του άρρωστου συμμαθητή τους, για να κολλήσουν και να αποκτήσουν ανοσία.

[2] Συνολικά τα θύματα της ιλαράς στις νήσους σαμόα για το 2019-2020 υπολογίζονται στα 94.

[3] Ενδεικτικά: https://arstechnica.com/science/2019/12/unvaccinated-samoans-must-identify-themselves-with-red-flags-officials-say/

[4] Υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις πως δεν πρόκειται για το εξασθενημένο στέλεχος Α των εμβολίων και πως μάλλον πρόκειται για το στέλεχος d8, αν και δεν υπήρξε καταχώρηση της γενετικής ακολουθίας του συγκεκριμένου στελέχους στην τράπεζα γονιδίων.

[5] Έχοντας ωστόσο βιώσει τα όσα εξωφρενικά συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια, ακόμα και οι πιο απίθανες εικασίες φαντάζουν πλέον σαν συντηρητικοί συλλογισμοί.

[6] Η πλήρη τεκμηρίωση απαιτεί ένα μακροσκελές άρθρο απο μόνη της, θα αναφέρω απλά τις ισχυρές ενδείξεις τόσο για την αμερική (μέσω ευρημάτων του ιού σε δείγματα αίματος απο αιμοληψίες του 2019), όσο και τη γαλλία και ιταλία. (Ένα άρθρο στο tvxs στα μέσα του νοέμβρη 2019 μιλούσε για μια νέα πνευμονία στην κίνα, άρθρο που δε μπόρεσα εκ των υστέρων να εντοπίσω ξανά).

[7] Πάντως να επισημάνουμε πως ο ιός της ιλαράς είναι εδώ και πάνω από μια δεκαετία θαμώνας των βιοτεχνολογικών εργαστηρίων, καθώς ερευνάται η πιθανή αντικαρκινική του δράση. Η γενετική τροποποίηση δηλαδή και ο γονιδιακός ανασυνδυασμός του με τμήματα του γονιδιώματος του sars-cov-2 δεν είναι κάτι το εξαιρετικά παράξενο, απο μόνο του.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: