2020: Ανασκό(λό)πηση Ι: Εμβόλια

Κάθε χρονιά που πλησιάζει προς τέλος της φέρνει αφιερώματα, τοπ 10 και ανασκοπήσεις. Διαβάζουμε για τις καλύτερες μουσικές κυκλοφορίες της χρονιάς, τα πιο σημαντικά γεγονότα, τις καλύτερες φωτογραφίες και ούτω καθεξής. Οι “δέκα καλύτεροι δίσκοι της χρονιάς”, έχουν κάτι το κοινό με το “καλή χρονιά”. Υποδηλώνουν μια κάποια κοινότητα, μια κάποια συλλογική αίσθηση και προσδοκίες σχετικά με το πέρασμα του χρόνου.

Προφανώς αυτό δε θα συμβεί ιδιαίτερα φέτος: το μουντό και καταθλιπτικό πέπλο που τυλίγει την ανθρωπότητα καθώς ξεδιπλώνεται το Νέο Παράδειγμα, δεν αφήνει παρά ελάχιστο χώρο για τέτοια πράγματα. Ωστόσο μαζί με την χρονιά δείχνει να τελειώνει και μια πρώτη φάση της τρέχουσας επιχείρησης – ή αν προτιμάτε, (κωλο)κατάστασης. Το λοκ ντάουν εμπεδώθηκε και θα συνεχίσει για κάποιο (αρκετό) διάστημα. Τα εμβόλια συνιστούν μια καινούργια φάση σ΄αυτό το δράμα ολοκληρωτισμού που εκτυλίσσεται.

Είναι ένα καλό σημείο να κοντοσταθούμε λίγο, έξω από την ξέφρενη ροή των πραγμάτων και να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ψύχραιμη αποτίμηση του που βρισκόμαστε. Ποιες είναι οι τάσεις και οι δυνάμεις γύρω μας και πως κινούνται -γιατί κινούνται– διάφορες εταιρείες και θεσμοί, που δείχνουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σ΄ό,τι συμβαίνει.

Θα επιχειρήσω με άλλα λόγια μια ανασκόπηση και αποτίμηση της όλης πανδημίας, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Θα απαιτηθούν ίσως αρκετά κείμενα, οπότε η ανασκόπηση μάλλον θα συνεχιστεί και στην επόμενη χρονιά. Όπως και να΄χει ο σχετικά περιορισμένος χρόνος όπου γεννιέται (και επιβάλλεται) ένα νέο παράδειγμα, είναι ταυτόχρονα και ένα πεδίο όπου μπορούν να αναπτυχθούν ριζοσπαστικά αιτήματα και κοινωνικές αλλαγές. Το πιο πιθανό είναι πως το οργανωμένο θα υπερνικήσει το σποραδικό, το ενορχηστρωμένο θα εξαλείψει το χαοτικό. Ίσως η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών του οργανωμένου, να βοηθήσει τις όποιες σποραδικές, ανοργάνωτες, χαοτικές κινήσεις να έχουν περισσότερες πιθανότητες.

Ας ξεκινήσουμε με το πιο άμεσο και επίκαιρο

Τα εμβόλια

Είναι προφανές απο την ασύλληπτη ποσότητα προπαγάνδας που έχει επενδυθεί πάνω τους, πως πρόκειται για κομβικό σημείο της τρέχουσας επιχείρησης. Η προπαγάνδα είχε μια αισθητή αύξηση τα τελευταία χρόνια και πριν την πανδημία, κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ένα πάγιο ζητούμενο απο τη μεριά των ελίτ. Όπως ήταν αναμενόμενο, έχει πλέον γιγαντωθεί σε γκροτέσκα επίπεδα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η επιδίωξη είναι για μαζικό εμβολιασμό τουλάχιστον του 80% του πληθυσμού. Νομοθετήματα όπως αυτό που ετοίμασε η ελλάδα στις αρχές μάρτη (https://diariesofinfection.wordpress.com/2020/11/13/%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82/) ή αυτό που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση της δανίας, δείχνουν μια ξεκάθαρη τάση. Μέχρι και πριν 2 με 3 βδομάδες το μοτίβο της προπαγάνδας ήταν υποχρεωτικός εμβολιασμός – αρχικά χωρίς ποινικές διώξεις, αλλά με ένα σετ δυσκολιών βγαλμένων απο το κινέζικο σύστημα social credit: απαγόρευση ταξιδιών και δυσκολία στις μετακινήσεις γενικά, στην εύρεση δουλειάς και στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να έδειχναν πως περίπου οι μισοί ήταν διστακτικοί ή και εντελώς ενάντια στο εμβόλιο, ωστόσο οι διάφοροι μάνατζερ και πολιτικοί, εκθρασυμένοι απο την επιτυχία του τσαμπουκά τους στο πρώτο λοκντάουν, προσπάθησαν το γνωστό, “θα το κάνεις και θα πεις και ένα γαμημένο τραγούδι”. Εδώ δέχτηκες να πρέπει να σου δίνω άδεια για να βγεις απο το σπίτι σου, στο να θα σε τρυπήσω στο μπράτσο θα κολλήσω, μαλάκα, ε μαλάκα.

Δε φαίνεται ωστόσο να τους βγαίνει αυτός ο τσαμπουκάς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση του σκεπτικισμού και μάλιστα σε πολύ μεγάλα ποσοστά ανάμεσα στους υγειονομικούς και τους γιατρούς, ενώ απο τον οκτώβρη και μετά, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνουν όλο και περισσότερες μαζικές διαμαρτυρίες, ταραχές, ακόμα και γενικευμένες λεηλασίες και μπάχαλα. Το σύνολο των ΜΜΕ, αριστερών, δεξιών και ακροκεντρώων, προσπάθησε να τις εξαφανίσει ή να τις υποβαθμίσει σε ακροδεξιές, αλλά δεν τα κατάφεραν και πολύ καλά. Ο σύγχρονος πολίτης είναι άλλωστε φοβικός και φιλοτομαριστής. Και κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει καταλάβει πόσο πολύ τον νοιάζεται το κράτος του, παραμένει οπότε επιφυλακτικός.

Οπότε τις τελευταίες δυο βδομάδες το τροπάριο αλλάζει: απο εκεί που διάφοροι πολιτικοί δήλωναν ανερυθρίαστα ότι αν δεν κάνεις το εμβόλιο θα στερηθείς μια σειρά απο βασικά δικαιώματα, τώρα όλοι διαρρηγνύουν τα ιματιά τους πως το εμβόλιο δε θα΄ναι υποχρεωτικό. Ίσως σε αυτό συνηγορεί το γεγονός των αυξημένων αλλεργικών αντιδράσεων τις πρώτες μέρες του εμβολιασμού σε αγγλία και αμερική. Οι μεγάλες φαρμακευτικές έχουν μεν πετύχει νομική ασυλία απο τυχόν παρενέργειες των εμβολίων τους και στην ευρώπη (στην αμερική την έχουν απο το 1986), αλλά καθώς όλο και περισσότεροι γιατροί δηλώνουν σκεπτικοί για το εμβόλιο (λογικό είναι αυτό, όταν οι συνέπειες αφορούν το δικό σου κώλο, γίνεσαι κάπως λιγότερο απόλυτος) είναι βέβαιο ότι κάθε σοβαρή παρενέργεια δε θα μπορέσει να κρατηθεί κρυφή, τουλάχιστον όχι για πολύ. Και επί του παρόντος, κανείς δε θέλει να αναλάβει τυχόν ευθύνες.

Αν βέβαια -όπως είναι πιθανό- προχωρήσει ο περιορισμένος εμβολιασμός χωρίς πολλά προβλήματα σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους, τότε το εμβόλιο θα γίνεται όλο και πιο υποχρεωτικό σα συνθήκη αν θες να κάνεις στοιχειώδη πράγματα στη ζωή σου, μέχρι που κάπου την άνοιξη ο εμβολιασμός θα είναι ντε φάκτο υποχρεωτικός. Μέχρι τότε, ας δούμε ποια είναι τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα για τα εμβόλια και την επικινδυνοτητά τους.

Πρώτο και πολύ βασικό το ό,τι καμμία εταιρεία δεν κατάφερε να αναπτύξει εμβόλιο για κάποιον κωρονοιό, αν και υπήρχε αυξημένη ζήτηση και τεράστια περιθώρια κερδοφορίας για τουλάχιστον δυο της οικογενείας, τον sars και τον mers. Ένας βασικός λόγος ήταν οι υψηλές θνησιμότητες απο φλεγμονές του ανοσοποιητικού και απο Antibody Dependent Εnhancement (ADE – περισσότερα γι΄αυτό παρακάτω), στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως πεδίο δοκιμών των φαρμακευτικών. Είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο θα δοκιμαστεί ένα εμβόλιο για κωρονοιό στο γενικό πληθυσμό και μάλιστα τόσο γρήγορα, αλλά και θα εφαρμοστεί και για πρώτη φορά στον άνθρωπο η τεχνολογία mrna.

Σ΄ό,τι αφορά τα rna εμβόλια, η ιδέα είναι περίπου ως εξής. Κατασκευάζεται εργαστηριακά rna που θα εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό και πιο συγκεκριμένα στα κυτταρά του και θα δώσει την πληροφορία στα ριβοσώματα για να παράξουν την χαρακτηριστική για τον κωρονοιό, πρωτεΐνη ACE-2, η οποία είναι η κύρια μέθοδος προσκολλησής του στα κύτταρα του αναπνευστικού. Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό θα παράξει αντισώματα για αυτή τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, άρα θα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα μια μελλοντική μόλυνση, ενώ το rna των εμβολίων θα καταστραφεί σύντομα στο κύτταρο.

Κατ΄αρχάς δεδομένου ότι υπάρχει τεράστια άγνοια για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό και δη για την αυτοάνοση λειτουργία του, δεν ακούγεται καθόλου καλή ιδέα να το τριγκάρουν τα ίδια μας τα κύτταρα – μοιάζει σαν πρόσκληση για να περάσει κάποιος την υπόλοιπη ζωή του στα νοσοκομεία, ή στην καλύτερη, σε ομοιοπαθητικά ιατρεία. Αλλά το mrna εμπεριέχει και έναν έξτρα και ίσως μεγαλύτερο κίνδυνο: αυτόν της γενετικής επιμόλυνσης.

Διάφοροι μαλάκες, γιατροί και ειδικοί, βγήκαν σε κανάλια και σάιτς, να δηλώσουν όλο έπαρση πως άλλο dna και άλλο rna, αμάν πια με αυτούς τους συνωμοσιολόγους. Ξέχασαν βέβαια να προσθέσουν πώς μέσω ενός ενζύμου, το rna μπορεί να εγγραφεί στο dna και είναι μια διαδικασία τόσο συχνή ώστε έχει συγκεκριμένο όνομα: ανάστροφη εγγραφή (το σχετικό ένζυμο ονομάζεται ανάστροφη εγγραφάση). Είναι πολύ πιθανό πως στο διάβα της εξέλιξης, το ανθρώπινο dna έχει εμπλουτιστεί ή επιμολυνθεί, μικρή διαφορά έχει, με rna διαφόρων ιών. Είναι αλήθεια πως το rna δεν επιβιώνει για πολύ στο κύτταρο, έτσι η πιθανότητα επιμόλυνσης του dna απο έναν ιό rna, είναι πολύ μικρή. Αλλά απο την άλλη, το rna του εμβολίου mrna έχει δεχτεί μερικές βελτιώσεις ως προς τη σταθεροτητά του, έτσι ώστε να μπορεί να παραμείνει περισσότερο διάστημα στο κύτταρο.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πως θα αντιμετωπίσει το ανοσοποιητικό, κύτταρα που έχουν στο dna τους την παραγωγή εχθρών (πρωτεϊνών των υποδοχέων ace2); Μα ως εχθρούς. Οι αυτοάνοσες επιπλοκές στην περίπτωση αυτή είναι σχεδόν βέβαιες και μάλλον μη-θεραπεύσιμες.

Τα πράγματα γίνονται ελαφρώς πιο ανατριχιαστικά, αν το rna καταφέρει να εισχωρήσει στο γενετικό υλικό των γεννητικών κυττάρων. Θα μεταβιβαστεί έτσι στους απογόνους, το ανοσοποιητικό των οποίων θα θεωρεί την πρωτεΐνη ace-2 ως μέρος του σωματός της και όχι ως ξένο υλικό. Θα είναι δηλαδή εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσει κάθε ιό που έχει αυτή την πρωτεΐνη, είτε τον ίδιο τον κωρονοιό, ή μια πιθανή μεταλλαξή του ή και κάποιον άλλον μη-γνωστό κωρονοιό. Οι πιθανότητες είναι βέβαια πολύ μικρές. Μάλλον. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα εισαχθεί τεχνητό rna σε τόσο μεγάλο αριθμό ζώντων οργανισμών. Ακόμα και τα πειραματόζωα βασανίζονται ανά χιλιάδες, όχι ανά 3 και 4 δις (που είναι ο δηλωμένος εμβολιαστικός στόχος).

Μια άλλη μικρή, αλλά υπαρκτή, πιθανότητα είναι το τεχνητό rna των εμβολίων να ενωθεί είτε με το rna ενδογενών ρετροιών (έχουμε μπόλικους τέτοιους) ή με κάποιον κοινότυπο και σχετικά ακίνδυνο ιό. Και να δώσει τη δυνατότητα σε ένα μέχρι τότε περιορισμένης δυνατότητας ιό, να παράγει την πρωτεΐνη του υποδοχέα ace2, να μπορεί δηλαδή να προσκολλάται στο αναπνευστικό. Η κάθε ανάξια λόγου μόλυνση από έναν ιό, θα γίνει μια εν δυνάμει θανάσιμη υπόθεση.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά στην περίπτωση της ADE, που αναφέραμε νωρίτερα. Σε μια μόλυνση, τα αντισώματα περικλείουν έναν ιό και τον εξουδετερώνουν. Υπάρχει όμως και η περίπτωση είτε επειδή δεν περικύκλωσαν εντελώς, είτε επειδή δεν προσδέθηκαν καλά, είτε για διάφορους άλλους λόγους, τα αντισώματα αυτά αν και είναι προσκολλημένα στον ιό, να μην τον αδρανοποιούν – ονομάζονται οπότε μη-αδρανοποιητικά κύτταρα. Στη Βελτίωση Εξαιτίας των Αντισωμάτων (ADE – δική μου μετάφραση, δε γνωρίζω αν είναι δόκιμη) κάποιοι ιοί (αναμεσά τους οι κωρονοιοί και ο hiv, ο ιός του δάγκειου πυρετού και το fepv των γατών), χρησιμοποιούν -ή κατευθύνονται απο- τα μη-αδρανοποιητικά αυτά αντισώματα με δυο, εξίσου ανατριχιαστικούς τρόπους, ανάλογα με τον ιό.

α. Για να μολύνουν τα μακροφάγα κύτταρα (χρησιμοποιόντας τα προσκολλημένα, μη αδρανοποιητικά, αντισώματα) ένα βασικό δηλαδή παράγοντα του ανοσοποιητικού, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο σε οποιαδήποτε μελλοντική μόλυνση, όσο και γενικά, εξαιρετικά σοβαρών αυτοάνοσων επιπλοκών. Μπορεί και να περάσουν 1 και 2 χρόνια απο το εμβόλιο, αλλά όταν η ADE κάνει την εμφανισή της τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και θανατηφόρα.

Αλλά μην ανησυχείτε: ο sars-cov-2 πιθανότατα δεν ανήκει στην κατηγορία των ιών που μολύνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (ο μερς το κάνει, αλλά ο σαρς με τον οποίο ο sars-cov-2 μοιράζεται το 80% του γεννετικού του υλικού, μάλλον όχι). Στην περίπτωση του sars-cov-2 και γενικά ιών του αναπνευστικού, η ADE πιθανότατα ακολουθεί μια άλλη πορεία:

β. Οι ιοί με τις μη αδρανοποιητικές πρωτεΐνες δημιουργούν ανοσοσυμπλέγματα που επικάθονται στους αεραγωγούς και τα πνευμόνια,προκαλώντας ένα ντόμινο έκλυσης κιτοκινών και δημιουργώντας πνευμονικές φλεγμονές και φράξιμο των αεραγωγών. Και πάλι δηλαδή θα πεθάνετε, αλλά θα είναι μια και έξω.

Η πιθανότητα εμφάνισης ADE, υπάρχει θεωρητικά και σε μια φυσική μόλυνση με κάποιον ιό. Αλλά ίσως επειδή σε μια φυσική μόλυνση, εμπλέκεται το σύνολο του ανοσοποιητικού, με τρόπους και μηχανισμούς που δεν πολυγνωρίζουμε, ενώ στα εμβόλια παράγονται αντισώματα μόνο για ένα κομμάτι του ιού (μια πρωτεΐνη του), η ADE αφορά πιο πολύ τα εμβόλια.

Σημειωτέον ότι η ADE είναι εξίσου πιθανή και με τα πιο παραδοσιακά εμβόλια, που συνήθως περιλαμβάνουν ένα τμήμα του ιού ή έναν αδρανοποιημένο ιό. Η πιθανότητα δηλαδή κάποιος που θα κάνει το εμβόλιο να έχει μια εξαιρετικά σοβαρή αντίδραση σε μια μελλοντική μόλυνση με τον ιό, είναι η ίδια είτε πρόκειται για mrna ή για πιο παραδοσιακό εμβόλιο – ίσως μάλιστα τα “παραδοσιακά” εμβόλια για τον κωρονοιό να είναι ακόμη πιο επικίνδυνα από το mrna.

Όπως θα παρατηρήσατε υπάρχουν πάρα πολλά ίσως, μάλλον και πιθανότατα, στις προηγούμενες προτάσεις. Κανείς δε γνωρίζει πως ακριβώς λειτουργεί η ADE. Και πολύ μικρή ιδέα υπάρχει για το όχι απλά πως λειτουργεί, αλλά και τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί τσαλαβουτούν σε σκοτεινά και άγνωστα νερά και το γνωρίζουν. Ακόμα και το γενικά συντηρητικό στις δημοσιεύσεις του nature, στη μελέτη που δημοσίευσε το σεπτέμβρη του 2020 για τη συσχέτιση ADE και εμβολίου αναφέρει: “Τα στοιχεία για πρόκληση ADE λόγω του εμβολιασμού είναι αντικρουόμενα και εγείρουν πιθανές επιφυλάξεις σχετικά με την ασφαλειά τους”.

Περισότερα για το ADE και τις παρενέργεις ενός εμβολίου για κωρονοιό:

https://www.nature.com/articles/s41564-020-00789-5

και κάπως λιγότερο τεχνικά και πιο κατανοητά:

https://sciencewithdrdoug.com/2020/08/01/is-a-coronavirus-vaccine-a-ticking-time-bomb/

Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου ο κόβιντ εκδηλώνεται ως είτε μια θανάσιμη πνευμονική φλεγμονή, ή ως μια πολύμηνη διαταραχή του ανοσοποιητικού (long covid), έχει ούτως ή άλλως δηλαδή μια δράση που μοιάζει αρκετά με ADE. Δεν ξέρω πως συσχετίζεται αυτό με την πιθανότητα της διαταραχής του ανοσοποιητικού από το εμβόλιο, αλλά είναι κάτι που καλό θα ήταν να μην αγνοήσουμε. Όπως επίσης και την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών στην κύηση (μέσω της εξόντωσης απο το ανοσοποιητικό των συνκιτινών , βασικών πρωτεϊνών για τη δημιουργία του πλακούντα) σύμφωνα με μια μελέτη που υπογράφεται και από τον πρώην αντιπρόεδρο της pfizzer.  (https://2020news.de/en/dr-wodarg-and-dr-yeadon-request-a-stop-of-all-corona-vaccination-studies-and-call-for-co-signing-the-petition/).

Κοντολογής, η βιοτεχνολογία σπάζει ήδη το έσχατο ταμπού, τη γενετική παρέμβαση σε ανθρώπινα υποκείμενα, γνωρίζοντας την πιθανότητα ολέθριων παρενεργειών. Κάτι τέτοιο είναι σύνηθες για το συγκεκριμένο κλάδο – ο αγροχημικός/βιοτεχνολογικός κολοσσός monsanto καταβάλλει εκατομμύρια σε όλο και περισσότερους καρκινοπαθείς που τη μηνύουν για το roundup, αλλά συνεχίζει να το κυκλοφορεί, ως κατά πάσα πιθανότητα, ασφαλές. Και γιατί όχι; Όταν το ρίσκο δεν αφορά εσένα, αλλά άλλους, γιατί να μην ριψοκινδυνεύσεις. Πόσο μάλλον, όταν τα κέρδη απο τον μελλοντικό κατακλυσμό γενετικών παρεμβάσεων στο έσχατο εμπόρευμα της μετανεωτερικότητας, το ανθρώπινο σώμα, είναι πραγματικά ασύλληπτα.

One thought on “2020: Ανασκό(λό)πηση Ι: Εμβόλια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: